Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Οι υδάτινοι πόροι της Θήβας άλλοτε και…σήμερα

Σύσκεψη με θέμα την διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θήβας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλαιού Δημαρχείου Θήβας.
Κεντρικός ομιλητής ο γεωπόνος Δημήτρης Βλαχογιάννης που με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Συλλόγου Σαρακατσαναίων έχει παρουσιάσει, στο παρελθόν, έρευνα για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και κυρίως του Μοσχοποδίου και της Υλίκης.
«Στα 1500 π.χ, ο τόπος ήταν προικισμένος με ιδιαίτερα προσόντα από την φύση , γι’ αυτό κι επελέγη από τον Κάδμο για την ίδρυση της Θήβας, όπου έφερε τους γεφυραίους, να φτιάξουν αξιόλογα έργα ύδρευσης , που διήρκεσαν για πολλούς αιώνες…»! σημειώνει ο κ. Βλαχογιάννης.
Η Καδμεία μάλιστα περιγράφεται από τον Ησίοδο ως η «Νήσος των Μακάρων, ευρισκόμενη μεταξύ της Δίρκης και του Ισμηνού.. τόπος ο οποίος δεν εσυγκρίνετο με άλλον, επιτρέποντας ν’ αναπτυχθούν εκεί αξιόλογοι πολιτισμοί επί αιώνες…». Η σύσκεψη περιελάμβανε αρχικά την ιστορική αναδρομή του τόπου, θέλοντας έτσι να δείξει με σαφήνεια την θαυμαστή εικόνα του φυσικού περιβάλλοντος κατά την αρχαιότητα, καθώς και αυτήν των ημερών, ιδιαίτερα όμως των τελευταίων 40 με 50 χρόνων, με τις θλιβερές αλλαγές που επήλθαν λόγω των δυσμενών επιδράσεων, οι οποίες είναι τόσο μεγάλες όσες δεν είχε υποστεί ο πλανήτης από την ύπαρξή του!
Ο κ. Βλαχογιάννης(φωτό) αναφέρθηκε λεπτομερώς στη περιοχή, και με προβολή εικόνων τις οποίες πολλοί από τους σημερινούς Θηβαίους θυμούνται σχετικές με το άφθονο νερό και την πλούσια βλάστηση. Εκτίμησε έτσι, με περισσότερες λεπτομέρειες το υπάρχον υδάτινο δυναμικό και την διαχείριση του μέσα από τα προβλήματα που ο ίδιος εντόπισε και τα οποία μοιράστηκε στη σύσκεψη με τους συμμετέχοντες, προκειμένου να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα για την παραπέρα πορεία της διαχείρισης του περιβάλλοντος στον τόπο μας.
Ο Δήμαρχος Θήβας Νίκος Σβίγγος, σε δηλώσεις του, επανέλαβε την ανάγκη σύστασης Φορέα Διαχείρισης Περιβάλλοντος, αλλά και ταυτόχρονης συσπειρώσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ενώ ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ Σταμάτης Χαλβατζής έκανε λόγο για ενεργοποίηση όλων προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, δημοσιοποιώντας την πρόθεση της επιχείρησης να παρουσιάσει την μελέτη του Πολυτεχνείου, που θα είναι έτοιμη στα τέλη του μήνα, από την επιστημονική ομάδα του κ. Καθηγητή Υγειονολογίας – Υδρολογίας κ. Ανδρεαδάκη, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής!

Δεν υπάρχουν σχόλια: