Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Απάντηση Μητρόπολης στα δημοσιεύματα


Πρώτο το Θήβα press δημοσιεύει την απάντηση της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας σχετικά με τα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρονται στην απόφαση του ΚΑΣ να επιτρέψει την εγκατάσταση μονάδας-εκτροφείου στρουθοκαμήλων στην περιοχή της Μονής του Οσίου Λουκά.
Το δελτίο τύπου της Μητρόπολης αναφέρει:
"Με αφορμή δημοσιευμάτων σε εφημερίδες των Αθηνών και ιδιαίτερα κάποιου με τίτλο «Στρουθοκάμηλοι με τις ευλογίες του Οσίου Λουκά» η Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας δηλώνει και αποσαφηνίζει τα εξής:
Κατ’ αρχήν ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι άστοχος και προκαλεί σύγχυση δίνοντας αφορμές για παρανοήσεις. Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει η Μονή του οσίου Λουκά στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO αλλά και όλος ο περιβάλλων χώρος να διατηρήσει την φυσικότητα και την ομορφιά του.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η ζωή των ανθρώπων στην περιοχή. Ανέκαθεν τα Μοναστήρια είχαν αγροτικές και ποιμενικές δραστηριότητες με όλα τα αναγκαία υποστατικά, τα οποία όμως ήταν φιλικά και ταιριασμένα με το περιβάλλον.
Επισημαίνεται ότι στην περιοχή του Οσίου Λουκά ένα μέρος έκτασης παραμένει στην Μονή σαν ζώνη Περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ οι υπόλοιπες εκτάσεις έχουν διανεμηθεί μέσα στον 20ο αιώνα στους κατοίκους των χωριών Διστόμου, Κυριακίου, Στειρίου και αποτελούν πλέον ατομικές ιδιοκτησίες.
Υπενθυμίζουμε ότι η Ιστορική μας Μονή, οι Μοναχοί και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος στα είκοσι έξι χρόνια της διακονίας του σ’ αυτόν τον ιερό χώρο, έχουν δώσει δείγματα ευαισθησίας για την διαφύλαξη του περιβάλλοντος, τόσο στις αναστηλώσεις και επεμβάσεις, όσο και στους υπαίθριους χώρους και την βιολογική καλλιέργεια του ελαιώνα.
Αναφέρουμε ακόμη ότι η Μονή του Οσίου Λουκά, υπό την εμπνευσμένη πολυετή καθοδήγηση του ποιμενάρχου μας και σημερινού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, διοργάνωσε οικολογικά συνέδρια και προγράμματα, ώστε να βοηθήσει τους κατοίκους της περιοχής να προβληματισθούν και να επιλέξουν την σωστή οικολογική καλλιέργεια και να σταματήσουν την κατάχρηση φυτοφαρμάκων.
Σχετικά με κάποιο δημοσίευμα που αναφέρεται σε ενδιαφέρον της Μονής για ίδρυση Συνεδριακού Κέντρου δηλώνουμε ότι, με δεδομένο τον τριπλό χαρακτήρα της Μονής του Οσίου Λουκά (Μοναστήρι, Προσκύνημα και Παγκόσμιο Μνημείο), η Μονή προσπάθησε τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσει όχι Συνεδριακό κέντρο , αλλά Ξενώνα θρησκευτικού τουρισμού σε χώρο όμως απομακρυσμένο από το κυρίως μοναστηριακό συγκρότημα, που δεν θα έχει οπτική επαφή με αυτό.
Ο Θρησκευτικός Τουρισμός αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον στις μέρες μας και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης.
Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το Βασιλομονάστηρο του Οσίου Λουκά, εκτός όλων των άλλων, συνέβαλλε και συμβάλλει στην τόνωση της οικονομικής ζωής της Βοιωτίας μας
".