Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Οι Βοιωτικές λίμνες Υλίκη και Παραλίμνη


Παγκόσμια Ημέρα Υγρότοπων

Παγκόσμια ημέρα Υγροτόπων και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τους Ελληνικούς υγρότοπους αναφερόμενοι ιδιαίτερα στον αφανισμό της μοναδικής οικολογικής τους αξίας.
Εστιάζουν μάλιστα τα προβλήματα στις αλλαγές του υδρολογικού καθεστώτος, την αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, την απόρριψη στερεών αστικών αποβλήτων, την παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, την εντατικοποίηση της γεωργίας και την λαθροθηρία.
Τα ανησυχητικά συμπεράσματα έχουν να κάνουν και με τις δυο Βοιωτικές λίμνες Υλίκη και Παραλίμνη, που είναι οι σημαντικότερες φυσικές λίμνες της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας.
Είναι υγρότοπος που αποτελεί καταφύγιο για πάμπολλα πουλιά και οι λειτουργίες και αξίες του είναι πολύ σημαντικές για τη ζωή μας. Η μεγάλη τους οικολογική σημασία έχει πια αναγνωριστεί παγκόσμια. Η διαχείρισή τους χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή εξαιτίας της μεγάλης αξίας και της σημασίας τους και πρέπει να βασίζεται στην ολόπλευρη γνώση. Πολλοί από αυτούς προστατεύονται με εθνικές νομοθεσίες ή και με διεθνείς συμβάσεις.
Μη ξεχνάμε πως οι κυριότερες λειτουργίες των υγροτόπων αφορούν τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων, την ρύθμιση των πλημμυρικών φαινομένων, την παγίδευση ιζημάτων, την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα, την αποθήκευση και την απελευθέρωση θερμότητας, τη δέσμευση ηλιακής ακτινοβολίας και τη στήριξη τροφικών αλυσίδων. Οι αξίες για τον άνθρωπο, οι οποίες απορρέουν από τις λειτουργίες των υγροτόπων είναι η βιολογική ποικιλότητα, η αποθήκευση πόσιμου νερού, η αποθήκευση αρδευτικού νερού, η παρουσία από τις επιπτώσεις του ανθρωπογενούς εμπλουτισμού της ατμόσφαιρας με διοξείδιο του άνθρακα, η βελτίωση του μικροκλίματος, η προστασία από πλημμύρες, η βελτίωση της ποιότητας του νερού, η παραγωγή αλιευμάτων, η βόσκηση κτηνοτροφικών ζώων, το κυνήγι, η αναψυχή, ο πολιτισμός και η επιστημονική έρευνα και εκπαίδευση.
Ανελέητες οι απερίσκεπτες ενέργειες που οδηγούν στην καταστροφή της φύσης από εμάς τους ίδιους. Τα συμπεράσματα των ερευνών από ειδικούς επιστήμονες, οικολόγους και περιβαλλοντολόγους, είναι ανατριχιαστικά. Οι καμπάνες της αφύπνισης πρέπει να ηχήσουν δυνατά.
Εμείς, πολίτες και κράτος, έχουμε χρέος να προστατέψουμε τη φυσική ομορφιά των λιμνών Υλίκη και Παραλίμνη, που είναι το κόσμημα της Βοιωτικής Γης.
Η συνεχής μείωση και υποβάθμιση των βιότοπων στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς καθιστά αυτές τις λίμνες σπάνιες. Τα ενδημικά είδη αποτελούν μια φυσική κληρονομιά κι έχουμε καθήκον να τα διατηρήσουμε, προστατεύοντας τους βιότοπους από καταστροφές αλλοιώσεις και υποβαθμίσεις
του Γιάννη Αλεξανδρόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: