Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

«Πλαταιές – Μαρτυρίες από την Αντίσταση 1943-1944»


Το βιβλίο του Δ. Κατσογιάννη με υλικό από τα γεγονότα της κατοχής και της αντίστασης της περιοχής της Βοιωτίας και ιδιαίτερα των Πλαταιών
,br>
Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Κατσογιάννη «Πλαταιές – Μαρτυρίςες από την Αντίσταση 1943-1944» διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταιών «Ωερόη» το πρωί της Κυριακής στο Πνευματικό Κέντρο Ι.Ν Αγίου Νικολάου.
Μέρος των εργασιών του βιβλίου αποτελείται από μαρτυρίες – αναμνήσεις των ανθρώπων που έζησαν κι έδρασαν την εποχή εκείνη, ενώ το ίδιο το βιβλίο αποτελεί «υλικό» που αναφέρεται στα γεγονότα της κατοχής και της αντίστασης της περιοχής της Βοιωτίας και ιδιαίτερα των Πλαταιών.
Στόχος του συγγραφέα δεν είναι να γράψει ιστορία, όπως ο ίδιος διευκρινίζει, αλλά να συλλέξει και να διασώσει τις μαρτυρίες συμπατριωτών του που βίωσαν τις δύσκολες μέρες της κατοχής, αντιστάθηκαν και πολέμησαν τον ξένο κατακτητή.
Οι ήρωες του είναι απλοί άνθρωποι, κτηνοτρόφοι, αγρότες, εργάτες, παιδιά και ενήλικες με μόνο κίνητρο την απελευθέρωση της πατρίδας από τον κατακτητή και η αγωνία του να προλάβει να καταγράψει την άμεσα βιωμένη μνήμη είναι έκδηλη σε όλο το βιβλίο!
Για το περιεχόμενο του βιβλίου και τον Δ. Κατσογιάννη μίλησαν η ιστορικό Μαρίνα Πετεινάρη – Πετράκη και ο καθηγητής Καρδιολογίας Στέλιος Ρόκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: