Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Λίμνη Υλίκη: Χθές και σήμερα! Αύριο όμως θα υπάρχει;;;


Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια ημέρα Υγροτόπων


Στα ομηρικά χρόνια λεγόταν Κηφισσίδα. Κοντά της ήταν χτισμένες οι πόλεις Ύλη και Ακραιορία.
Σήμερα λέγεται Υλίκη και δυστυχώς έχασε την ομορφιά της αλλά και τα νερά της και δυστυχώς τα πράγματα δείχνουν να χειροτερεύουν….! Κοντά της σήμερα ή καλύτερα σχεδόν στις όχθες της υπάρχουν αρκετές χωματερές γεμάτες από παλιά ελαστικά, μπουκάλια αλλά και υπολείμματα από άκρως επικίνδυνα φυτοφάρμακα. Μάλιστα σε μερικά από αυτά αναγράφεται καθαρά ότι «η χρήση του μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στο υδάτινο περιβάλλον»
Πόσο εύκολο θα ήταν να κατηγορήσουμε κάποια δημόσια υπηρεσία αν αυτή έριχνε τα σκουπίδια;;;
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να κατηγορήσουμε τους ιδιώτες και κυρίως τους αγρότες για αυτήν τους την εγκληματική συμπεριφορά;;;
Πάντως ενημερωτικά να σας πω ότι την ευθύνη για την «εικόνα» της λίμνης και την προστασία των υδάτων της από κάθε είδους μόλυνση έχει αποκλειστικά και μόνο η ΕΥΔΑΠ που το μόνο που ξέρει μέχρι σήμερα είναι να έρχεται, με την συμπεριφορά της, σε κόντρα με τους φορείς του Νομού και να αντλεί τεράστιες ποσότητες νερού χωρίς να υπολογίζει την τοπική κοινωνία…
Τα ερωτήματα φυσικά είναι πάρα πολλά και έχουν να κάνουν με την παιδεία του καθενός αλλά και το πώς η ίδια η πολιτεία αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα που γίνονται εδώ και χρόνια σε μια λίμνη που έχει ενταχθεί στο Natura 2000 και επιπλέον υδροδοτεί το Λεκανοπέδιο και όχι μόνο και θα έπρεπε να την φυλάμε ως κόρη οφθαλμού.
Σήμερα 2 Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.
Άραγε πως την γιορτάζουμε αυτή την ημέρα; Πως δείχνουμε ότι σεβόμαστε και προστατεύουμε τους φυσικούς μας πόρους;
Δικαιούμαστε ακόμα και σήμερα να σκεφτόμαστε ή να λέμε ότι κάτι πρέπει να γίνει όταν τόσα χρόνια εθελοτυφλούμε και καταστρέφουμε το περιβάλλον και την ίδια μας την ζωή;
Δεν θα πω περισσότερα απλά έχω να κάνω κάποιες σκέψεις με την ελπίδα ότι οι αποδέκτες τους θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται :
Δόξα τω θεό και αυτοδιοικητικούς έχουμε που έχουν τολμήσει να τα βάλουν με μια Α.Ε αλλά και ευαισθητοποιημένους πολίτες έχουμε π.χ Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον που δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν την έχω να δει να κάνει κάτι για το συγκεκριμένο θέμα.
Φίλοι της Συμπαράταξης καλά κάνατε και κατεβήκατε στην Αθήνα και μοιράσατε μπουκαλάκια με «καθαρό» νερό Ασωπού!
Διαθέστε ένα πρωινό για μια συγκέντρωση στην Υλίκη έξω από την ΕΥΔΑΠ στο Μουρίκι.
Τόσο δύσκολο είναι;;; Κάντε το και δείξτε ότι πραγματικά, ενδιαφέρον και αγώνας για το περιβάλλον δεν είναι μόνο η κόντρα με τις ανεμογεννήτριες και το λιθάνθρακα.
Και εμείς θα είμαστε μαζί σας……

και οι 2 φωτογραφίες είναι απο την Υλίκη! Δυστυχώς.....

3 σχόλια:

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Αγαπητέ φίλε, ευχαριστούμε για την πρόκληση- πρόσκληση αλλά δυστυχώς ούτε πανταχού παρόντες μπορούμε να είμαστε ούτε να τα κάνουμε όλα.
Ενεργοί πολίτες είμαστε που προσπαθούμε απο το έλλειμα και όχι απο το περίσσευμα του χρόνου και των μέσων που διαθέτουμε, να αντισταθούμε σε αυθαιρεσίες αρμοδίων, πάσης φύσεως.
Συμπαράταξη μπορείς να είσαι και συ και μάλιστα με πολύ απλό τρόπο. Αρκεί να επικοινωνήσεις μαζι μας, να προκαλέσουμε μια συνάντηση συνεργασίας- ενημέρωσης και κάθε πρόταση για ανάληψη δράσης είναι ευπρόσδεκτη.

Ανώνυμος είπε...

ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ! ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ! ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Aγαπητοί φίλοι, με όλο την εκτίμηση στο ιστολόγιο σας που είναι πράγματικά απο τα πληρέστερα με τοπική ενημέρωση, να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους.

Η Συμπαράταξη δεν είναι ΜΚΟ, δεν χρηματοδοτείται απο κανένα και δεν εκπροσωπεί παρά μόνο όσους νομίζουν ότι εκφράζονται απο τους αγώνες και τις θέσεις που κατά καιρούς διατυπώνουμε μέσα απο συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες.

Στη βάση αυτή δεν είμαστε "ομάδα κρούσης" ούτε επαγγελματίες ακτιβιστές ούτε "ράμπο της οικολογίας". Αναλαμβάνουμε δράση μόνο όπου υπάρχει τοπική κίνηση ή ομάδα ανθρώπων που το προκαλεί, συμμετέχει στη Συμπαράταξη και ζητάει την υποστήριξη του δικτύου.

Ενός δικτύου που δεν έχει καμμία άλλη υπόσταση ή οργανωτική δομή παρά τις ανοιχτές γενικές συνελεύσεις του.

Έτσι για παράδειγμα, όταν το καλοκαίρι οι δήμοι της περιοχής αποφάσισαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κλείσιμο του αντλιοστασίου της ΕΥΔΑΠ, υποστηρίξαμε την κινητοποίηση απο το ιστολόγιο, ενημερώσαμε και συμμετείχαμε ως άτομα, χωρίς καν να χρειαστεί να δηλώσουμε την παρουσία της Συμπαράταξης. Σκοπός μας δεν είναι να διαφημίσουμε τη Συμπαράταξη (δεν έχουμε απολύτως κανένα λόγο γιαυτό) αλλά να δημοσιοποιήσουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν κατά τόπους.

Τέλος για να ολοκληρώσω την εικόνα της αυτο-οργάνωσης των πολιτών της Βοιωτίας να συμπληρώσω ότι πρωτοστατήσαμε στη δημιουργία δύο ακόμη ιδιαίτερα ενεργών δικτύων: του Πανελλαδικού δικτύου "Πολίτες κατά του Λιθάνθρακα" και του Δικτύου των κινήσεων και των οργανώσεων του Κορινθιακού.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία και ελπίζω πραγματικά να δοθεί η ευκαιρία να συνεργαστούμε και για την Υλίκη και για ότι άλλο προκύψει.

Δέσποινα Σπανούδη