Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Στη Ριτσώνα το 1ο κέντρο λαθρομεταναστών


Αντιδράσεις από φορείς, ανησυχία από αστυνομικούς

Έτοιμο να παραδοθεί προς χρήση ως το πρώτο κέντρο λαθρομεταναστών κοντά στην Αττική είναι το εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο της Αεροπορίας στη Ριτσώνα, συνολικής έκτασης 50 στρεμμάτων.
Το στρατόπεδο που βρίσκεται στο δρόμο που συνδέει τη Χαλκίδα με την νέα Εθνική οδό είναι από τα 4 όπου θα φιλοξενούνται περίπου 4.000 παράνομοι μετανάστες.
Τη σχετική απόφαση έλαβε το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε την Τετάρτη.
Να σημειώσουμε ότι πριν από λόγο καιρό η ΕΛ.ΑΣ είχε ανάψει πράσινο φως για τη Ριτσώνα μετά και την επίσκεψη κλιμακίου αξιωματικών στο χώρο.
Πρόκειται για εγκαταστάσεις που στέγαζαν πριν από μια δεκαετία το 2ο κέντρο αεροπορικού ελέγχου της Πολεμικής Αεροπορίας. Η συνολική έκταση του στρατοπέδου, στο οποίο τώρα υπάρχει μια μικρή φρουρά, είναι 50 στρέμματα και εκτός από μερικά γραφεία υπάρχουν εγκαταστάσεις μαγειρείου και μερικές αποθήκες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στρατόπεδο που θα φιλοξενηθούν οι λαθρομετανάστες, θα τοποθετηθούν προκατασκευασμένα κτίρια.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ
Πάντως η δημιουργία κέντρο φιλοξενίας λαθρομεταναστών στην περιοχή έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο Νομό της Εύβοιας.
Με ψήφισμα του το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αυλίδας σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου δηλώνει την άρνηση του στην οποιαδήποτε απόφαση της κεντρικής διοίκησης για εγκατάσταση λαθρομεταναστών στην περιοχή Ριτσώνα – Βαθέος.
Το Δημοτικό συμβούλιο τονίζει ότι ο χώρος που έχει επιλεγεί στερείται παντελώς από τις βασικές υποδομές για δημιουργία ενός τέτοιου χώρου υποδοχής ανθρώπων (λαθρομεταναστών). Δεν υπάρχει υδροδότηση, κτιριακή υποδομή, υγειονομική περίθαλψη και αστυνόμευση της περιοχής.
Επίσης επισημαίνετει ότι «Η περιοχή Ριτσώνας είναι εξέχουσα αμπελουργική γη, με εξαιρετικές ποικιλίες κρασιών και οινοποιεία που φημίζονται για τα κρασιά τους. Και στο χώρο που έχουν επιλέξει για τους λαθρομετανάστες έχει σχεδιαστεί στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο μια σύγχρονη ΒΙΠΕ, καθόσον στην περιοχή υπάρχει σημαντική αύξηση βιοτεχνών και βιομηχανιών, για τις οποίες σιγουρα θα είναι πλήγμα μια τέτοια ενέργεια. Ήδη στο δήμο μας είναι εγκαταστημένοι και εργάζονται αρκετοί μετανάστες, περίπου 15% του πληθυσμού. Επίσης, λόγω των λειτουργόντων πτηνοτροφικών και χοιροτροφικών μονάδων, υπάρχει και ικανός αριθμός μεταναστών, που σημαίνει ότι η περιοχή μας και ο δήμος μας δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση, αλλά και ότι δεν είμαστε ρατσιστές».
Έντονη είναι και η αντίδραση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ευβοίας του ΚΚΕ που σχολιάζει το θέμα λέγοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση που ακολουθεί τη μεταναστευτική πολιτική της πρώτης, θέλουν τους μετανάστες φοβισμένους - μισοπαράνομους, ενώ αξιοποιούν το πρόβλημα για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και να πάρουν πιο εύκολα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα καταστολής» ενώ παράλληλα σημειώνει ότι «οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχτούν τη δημιουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης και εγκλεισμού μεταναστών και προσφύγων. Μόνη λύση, σύμφωνα με το ΚΚΕ, είναι η νομιμοποίηση των μεταναστών και προσφύγων και η διευκόλυνσή τους να μεταβούν στα κράτη μέλη της Ε.Ε. που επιθυμούν».
Έντονες αναμένεται να είναι οι αντιδράσεις και των φορέων της Βοιωτίας και ιδιαίτερα του Δήμου Θηβαίων αφού σε απόσταση αναπνοής από την Ριτσώνα λειτουργούν δυο σωφρονιστικά καταστήματα χωρίς να υπάρχει ικανοποιητική αστυνόμευση στον Ελαιώνα και την ευρύτερη περιοχή.
Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε αστυνομικούς στο Νομό ενώ κύκλοι εκτιμούν ότι η φύλαξη του Κέντρου υποδοχής μεταναστών θα γίνεται από το υπάρχον προσωπικό.
Όπως αναφέρουν συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ αν γίνει κάτι τέτοιο θα συνεχιστεί η αποδυνάμωση των υπηρεσιών που θα έχει ως αποτέλεσμα την ελλιπή αστυνόμευση της Θήβας αλλά και όλου του Νομού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: