Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Β.ΤΟΓΙΑΣ:«Έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των εισοδηματικά ασθενέστερων στρωμάτων»


Τοποθέτηση για την πρόταση νόμου στη Βουλή

Η Πρόταση Νόμου για «Έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των εισοδηματικά ασθενέστερων στρωμάτων» έχει κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ, εδώ και 9 μήνες σχεδόν, στην αρχή της χειμερινής περιόδου που μας πέρασε (στις 6 Οκτωβρίου 2008). Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε η πρόταση προβλέπει, μεταξύ άλλων μέτρων, την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.
Φανταστείτε το κωμικοτραγικό, το «γελοίο» του θέματος για την λειτουργία του ελληνικού κοινοβουλίου να συζητιέται μέσα στον Ιούλιο, σε συνθήκες καύσωνα μια πρόταση σχετικά με την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης που αφορά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο!
Η πρόταση νόμου αποτελεί μια νομοθετική πρωτοβουλία που εξειδικεύει μία από τις θέσεις και τα μέτρα που συνολικά έχει υποβάλει το ΠΑΣΟΚ όλο αυτό το διάστημα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την ανακούφιση των ασθενέστερων πολιτών μας. Το πακέτο μέτρων και προτάσεων αποτελούσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής φροντίδας. Περιλάμβανε δε προτάσεις νόμων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την προστασία των δανειοληπτών, το δικαίωμα σε μία δεύτερη ευκαιρία για όσους οφειλέτες έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
H πρόταση νόμου προβλέπει:
α)Αφορολόγητη οικονομική ενίσχυση (300, 400 και 500 ευρώ, ανάλογα με το νομό κατοικίας των δικαιούχων), ως επίδομα θέρμανσης στους μισθωτούς ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, στους συνταξιούχους που λαμβάνουν ΕΚΑΣ και στους μακροχρόνια άνεργους. Παρέχεται δε, η δυνατότητα καταβολής του επιδόματος για οποιαδήποτε χειμερινή περίοδο με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Απασχόλησης. Με την ίδια απόφαση μπορεί να αναπροσαρμόζεται και το ύψος του επιδόματος.
β) Έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης (από 500 έως 1.300 ευρώ) ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου.
γ) Αύξηση από 7% σε 11% του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, του ειδικού καθεστώτος για τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής, καθώς και για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν από 1-1-2008.
Το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση είναι να αποδεχθεί και να υιοθετήσει την Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ για την ανακούφιση των ασθενεστέρων ως ένδειξης μιας μικρής βοήθειας προς εκείνους που οι πολιτικές της τους έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ υλοποιήσιμης πρότασης και επίσκεψης «θερινού» κλιμακίου. Για όσους μπορούν να καταλάβουν. Οι υπόλοιποι ας βγάλουν τις παρωπίδες…..

Ανώνυμος είπε...

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΓΙΝΕ ΠΡΙΝ 9 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ Ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΕΓΙΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 9 ΜΗΝΕΣ.
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!