Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Δυσκολεύεται η ENELCO στη Χαιρώνεια



Σε διερευνητικές κινήσεις έχει περιοριστεί προς το παρόν η δραστηριότητα της ENELCO που επιδιώκει την κατασκευή μεγάλου εργοστασίου καύσης φυσικού αερίου στην ιστορική Χαιρώνεια.
Το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα, μετά την απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού να εγκρίνει την κατασκευή της μονάδας, πλάι στον αρχαιολογικό χώρο της Χαιρώνειας μέσα σε αδόμητη αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.
Η μονάδα δεν έχει εξασφαλίσει τη νέα άδεια από το ΥΠΕΧΩΔΕ και συναντά την καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και των δύο δήμων της περιοχής (Χαιρώνειας και Δαύλειας). Πρόσφατα μάλιστα οι δύο Δήμοι κατέθεσαν και αίτηση θεραπείας κατά της απόφασης του Αντώνη Σαμαρά.
Είναι φανερό ότι η εγκατάσταση μιας μονάδας σε τόσο εχθρικό κλίμα είναι πολύ δύσκολη.
Σε κάθε βήμα που επιχειρεί η ENELCO, ελέγχεται για την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών ενώ παράλληλα ελέγχονται όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται. Εξάλλου η τοπική αντίδραση έχει φρενάρει επι δύο χρόνια την δημιουργία της μονάδας που ήταν σε τελικό στάδιο έχοντας εξασφαλίσει στις αρχές του 2007 όλες τις απαραίτητες άδειες και έχοντας υπογράψει σύμβαση με τον ΔΕΣΜΗΕ.
Απο την άλλη πλευρά, πρόκειται για θυγατρική ενός ενεργειακού κολοσσού, της ENEL και ενός μεγάλου τοπικού ομίλου (Κοπελούζος) με δυνατότητα να επηρρεάζει όλο το κοινωνικό φάσμα τοπικά και κεντρικά. Η εξέλιξη της υπόθεσης που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στην περιοχή μας και όχι μόνο, αναμένεται με ενδιαφέρον.
Πάντως το σίγουρο είναι ότι η σύγχρονη "μάχη της Χαιρώνειας" όπως την αποκάλεσαν τα αθηναικά ΜΜΕ, δεν έχει κριθεί ακόμη και μπορεί να μην καταλήξει με επικράτηση των ισχυρών αυτή τη φορά.
Συμπαράταξη Βοιωτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: