Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Κινητοποιήσεις στην Εύβοια για το στρατόπεδο της Ριτσώνας


Έντονη αντίδραση και απο τον Δήμο Θηβαίων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων νομού Ευβοίας στη συνεδρίασή του, την Τρίτη 28 Ιουλίου, αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει την πλήρη διαφωνία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού στην προγραμματισμένη εγκατάσταση κέντρου υποδοχής λαθρομεταναστών στη θέση Ριτσώνα.
Η ΤΕΔΚ νομού Ευβοίας προχωρά σε κινητοποιήσεις καλώντας όλους τους φορείς και τους πολίτες να συμμετάσχουν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Τρίτη 4 Αυγούστου, στην υψηλή γέφυρα Χαλκίδας, , στις 12 το μεσημέρι.
Στο μεταξύ ο Δήμος Θηβαίων δηλώνει απόλυτα και σύσσωμα κάθετα αντίθετος με οποιαδήποτε σκέψη εγκατάστασης στρατοπέδου μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή Εύβοιας-Βοιωτίας.
Σε ανακοίνωση του η οποία γνωστοποιήθηκε στην δημόσια συζήτηση-διαμαρτυρία στο Βαθύ Αυλίδος σημειώνεται:
Είμαστε αντίθετοι στις σπασμωδικές προσπάθειες της Κυβέρνησης , όχι να λύσει, αλλά να μεταθέσει το πρόβλημα της υπερσυγκέντρωσης μεταναστών από την Αττική στην Περιφέρεια.
Έχουμε έγκαιρα, εδώ και περισσότερο από ένα έτος, δημοσιοποιήσει προς κάθε κατεύθυνση, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Θηβαίων από την παρουσία μεγάλου αριθμού μεταναστών στην περιοχή μας.
Αντί να πάρουμε απάντηση, αντί να ενδιαφερθεί οποιοσδήποτε για την επίλυση των προβλημάτων της Θήβας, είμαστε αντιμέτωποι με την επιπλέον επιβάρυνση της περιοχής μας.
Οι θέσεις του Δήμου Θηβαίων αποσκοπούν, με ιδιαίτερη αγωνία και προβληματισμό, στην αποτροπή του ενδεχόμενου να εμφανιστούν φαινόμενα ξενοφοβίας, ρατσισμού και κοινωνικών αντιδράσεων στη Θήβα.
Επιμένουμε στην ανάγκη σχεδιασμού, χάραξης εθνικής στρατηγικής, επιμένουμε σε λύσεις που θα συνδυάζουν την ανθρώπινη διαβίωση των μεταναστών, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την διαφύλαξη της δημόσια υγείας, της δημόσιας ασφάλειας και της νομιμότητας.
Η εγκατάσταση μεταναστών στη Ριτσώνα δεν εκπληρώνει καμία από τις παρακάτω προϋποθέσεις.
Έχουμε την πικρή εμπειρία της εγκατάστασης των γυναικείων φυλακών του Ελεώνα. Ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή τη σύσταση Τμήματος Μεταγωγών στις γυναικείες φυλακές.
Η πλήρης αδιαφορία των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, έχει ως αποτέλεσμα τη διενέργεια των μεταγωγών από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Θήβας.
Εδώ και ένα χρόνο, η Θήβα και τα χωριά της δεν έχουν αστυνομική προστασία.
Φτάνει πια.
Ήρθε ο καιρός να απαιτήσουμε όλοι μαζί, συντονισμένα, το σεβασμό των περιοχών μας.
Δεν θα γίνουν οι νομοί μας σκουπιδότοποι της Αθήνας.
Δεν μπορεί, τα τελευταία χρόνια, οι περιοχές μας να ακούγονται πανελλαδικά, για την ρύπανση του περιβάλλοντος, για την εγκατάσταση φυλακών, για την μεταφορά σκουπιδιών ή για τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης αλλοδαπών.
Ήρθε ο καιρός να γίνουν σεβαστές οι τοπικές κοινωνίες. Και οι τοπικές κοινωνίες λένε: ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: