Της Άριας Αγάτσα
Αν πάμε δέκα μήνες πίσω θα θυμηθούμε την Κυβερνητική ρητορική που μιλούσε για υγιή οικονομία που κινείται με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ικανή να αντιμετωπίσει την επερχόμενη
οικονομική κρίση.
Κατόπιν βγήκε στην αγορά, αρχές του 2009 και δανείστηκε με ιδιαίτερα επαχθέστατους όρους για να κλείσει τις τρύπες των ανύπαρκτων εσόδων και ανεξέλεγκτων δαπανών μιας και ο σχεδιαζόμενος <υψηλός ρυθμός ανάπτυξης> μας προέκυψε <ύφεση> Δυστυχώς η κρίση είναι παρούσα και συνεχώς επιδεινούμενη για την Ελληνική οικονομία , αλλά η Κυβέρνηση είναι αισιόδοξη.... ελπίζοντας στην Ελληνική τουριστική βιομηχανία .
Ένας κλάδος της Ελληνικής οικονομίας ιδιαίτερα ευαίσθητος στον εξωγενή παράγοντα , αλλά και σχετικά προβλέψιμος λόγω των προβλημάτων των χωρών που εξάγουν τουρίστες. Παράγοντες της τουριστικής αγοράς εκτιμούν ότι σε επίπεδο τουριστών η πτώση θα διαμορφωθεί γύρω στο 10% , ενω στο ερώτημα του πόσα ευρώ θα αφήσουν οι επισκέπτες μας η πρόβλεψη είναι ακόμη χειρότερη με αναμενόμενο το ποσοστό της πτώσης να προσεγγίζει το 25%.
Η κυβέρνηση πιστή στις εντολές του κυρίου Αλμούνια δεν έχει το πολιτικό κύρος να διαπραγματευτεί πειστικά ούτε την παράταση μείωσης του ελλείμματος κάτω του 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προιόντος, που δικαιολογούν οι ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνει η Ελληνική και Ευρωπαική οικονομία, με αποτέλεσμα να επιχειρεί τη λύση του προβλήματος με εντελώς αντίθετα μέτρα από αυτά πού έχουν θέσει σε εφαρμογή οι περισσότερες οικονομίες του πλανήτη.
Η Κυβέρνηση της Ν.Δ αναζητεί χρήματα για καλύψει τις μαύρες τρύπες της σπάταλης πολιτικής της και τα δανείζεται από τις τράπεζες πού τις κάνει πλουσιότερες κατά 600 εκ ευρώ, αναζητεί χρήματα από τους Έλληνες φορολογούμενους που τους κάνει φτωχότερους μέσα από την επέλαση των περίφημων φορολογικών πακέτων. Αρκετά έγκαιρα είχαμε επισημάνει τα επερχόμενα προβλήματα τόσο ως προς την αύξηση της ανεργίας όσο και ως προς τα μειωμένα έσοδα και τις αυξημένες δαπάνες που τρέχουν με ανεξέλεγκτους ρυθμούς.
Η περιοχή της Βοιωτίας, μια περιοχή που ενσωματώνει τον πρωτογενή , δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας ,χτυπημένη από την αδιάφορη για τα προβλήματά της Κυβέρνηση της Ν.Δ, βιώνει το βραχνά της καθημερινής επιβίωσης και αναζητεί νέες πολιτικές συμμαχίες με στόχο τη διαφύλαξη του δικού της μέλλοντος αλλά και των παιδιών της.
Η κυβέρνηση όμως αλλού έχει το νου της , χρειάζεται χρήματα και αφού απαξίωσε το σύνολο των εποπτικών μηχανισμών ,τα αναζητεί εναγωνίως από εδώ και από εκεί με στόχο την προεκλογική σπατάλη μιας και το βλέμμα της είναι στραμμένο στην διαχείριση της ήττας της στις επερχόμενες εκλογές.
(Μέλους Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ,Νομαρχιακής Συμβούλου)
3 σχόλια:
Καλά εσύ τρεχεις μόνη σου και βγαίνεις δεύτερη!!!
Μεταρρυθμίσεις ή Θάνατος
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι φέτος συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 1,7%. Μήπως λοιπόν άνοιξε το κουτί της Πανδώρας ; Αυτή η πρόβλεψη- αν τελικά επαληθευθεί- θα αποτελεί δυνατό σοκ
Μεγαλύτερη όμως απειλή από αυτή είναι εκείνη που προκύπτει από τη άλλη εκτίμηση ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στη χώρα μας θα είναι για πολλά χρόνια υποτονικοί . Αυτή ακριβώς την γνώμη υιοθετούν και Έλληνες εμπειρογνώμονες , που πολύ νωρίτερα είχαν αποφανθεί ότι αν η ελληνική οικονομία φύγει από την αναπτυξιακή δυναμική και μπει σε υφεσιακή τροχιά ,πολύ δύσκολα θα απεμπλακεί από αυτή.
Ο όχι εξωπραγματικός λοιπόν αυτός εφιάλτης θα προκαλέσει:
-Την δυσκολία των ελλειμμάτων να πάνε κάτω από το 3%, όπως απαιτεί η Ε.Ε.
- Την διατήρηση σε υψηλά επίπεδα του χρέους
- Την συνεχή άνοδο της ανεργίας γιατί οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν θα επιτρέπουν τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
- Τις εκρηκτικές διαστάσεις στο ασφαλιστικό γιατί θα υπάρχει απώλεια εισφορών στα ταμεία
- φτωχότεροι πολίτες αφού δεν θα δημιουργείται πρόσθετος πλούτος, η θρυαλλίδα της κατανάλωσης και ο ‘’εκπυρσοκροτητής’’ της ανάπτυξης.
αντίδοτο στον εφιάλτη:
Οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις πτυχές
Οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για να παταχθεί η παραοικονομία, να περιοριστεί η σπατάλη του Δημοσίου , να βρεθούν τα κονδύλια για τον περιορισμό των ελλειμμάτων χωρίς φοροκαταιγίδες που εκτός των άλλων προκαλούν ασφυξία στην αγορά και την οικονομία.
Περιστολή στη γραφειοκρατία, αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, που δημιουργήσουν ευνοϊκό περιβάλλον για τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών.
Εισαγωγή της καινοτομίας, της τεχνολογίας και τη γνώσης στην παραγωγική διαδικασία.
Άρια καλή η προσπάθειά σου
ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ
Η ΑΡΙΑΔΝΗ μάλλον έδωσε καλά το μίτο στις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης για έξοδο από τον λαβύρινθο ύφεση.. Ο χαμηλότερος του αρχικά αναμενόμενου ρυθμός συρρίκνωσης στο β’ τρίμηνο του ΑΕΠ των χωρών αυτών , που έφτασε μόλις στο οριακό -0,1% σε Απρίλιο και Ιούνιο, δείχνει ότι υπάρχουν αντιστάσεις. Σε ετήσια βάση, το προϊόν της οικονομίας εμφάνισε συρρίκνωση 4,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν μείωση του ΑΕΠ με ρυθμό 0,4% στο τρίμηνο και ρυθμό 5% σε ετήσια βάση.
Το σημαντικότερο όλων πάντως είναι ότι έξοδο από την ύφεση πέτυχαν στο β’ τρίμηνο οι η Γαλλία και η Γερμανία, καθώς το ΑΕΠ των δύο χωρών έλαβε θετικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης. (στη Γαλλία ρυθμός αύξησης 0,3% στο β’ τρίμηνο, το ίδιο και στη Γερμανία). Είναι πρώτη φορά μετά το α’ τρίμηνο του 2008, που δείχνει ι πως η οικονομική ‘’ναυαρχίδα’’ της ευρωζώνης σταδιακά ανακάμπτει εν μέσω της χειρότερης ύφεσης από τα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι Γάλλοι αγνόησαν τις Βρυξέλλες και αντί να μειώσουν τα ελλείμματα αποφάσισαν να μεγαλώσουν τη ‘μαύρη τρύπα’ του προϋπολογισμού, με την απλή οικονομική λογική ότι πρώτα θα πετύχουμε ανάπτυξη, θα δημιουργήσουμε εισοδήματα και αφού η οικονομία αρχίσει να κινείται με ταχείς ρυθμούς θα προχωρήσουμε σε αποφάσεις για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών .
Η ελληνική κυβέρνηση αντίθετα σε οποιαδήποτε ορθολογική αντιμετώπιση των οικονομικών ζητημάτων, υπάκουσε και υποτάχθηκε πλήρως στα κελεύσματα των Βρυξελλών. Έλαβε εισπρακτικά μέτρα αντί να τροφοδοτεί την αγορά με ρευστότητα και ενέσεις αισιοδοξίας με το γνωστό κατόρθωμα ή καλύτερα για παράδειγμα προς αποφυγήν που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται στις οικονομικές σχολές με τον τίτλο ¨Τι δεν πρέπει να κάνετε για να γλιτώσετε από την κρίση¨.
Οι Γαλλο-Γερμανικές επιδόσεις αναδεικνύουν ακόμα πιο πολύ τη γύμνια, τις αδυναμίες και την ανεπάρκεια αυτής της κυβέρνησης.
Είθε ότι η έναρξη εξόδου από την κρίση των δύο μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών οικονομιών να μας συμπαρασύρει. Με τη σημερινή κυβέρνηση μόνο έτσι θα μπορούσαμε να σωθούμε.
Δημοσίευση σχολίου