Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Πολίτες κατά του Λιθάνθρακα


Ανοιχτά και κρίσιμα τα προβλήματα του ελέγχου των εκπομπών και του ενεργειακού σχεδιασμού για τη χώρα μας και το νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής.
Στην πρώτη επίσημη εμφάνιση της Υπουργού Περιβάλλοντος στα πλαίσια διήμερου για το κλίμα και την παγκόσμια διάσκεψη της Κοπεγχάγης, το δίκτυο Πολίτες κατά του Λιθάνθρακα, συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα το ερώτημα: «Μπορεί να τα καταφέρει η Ελλάδα;», προκειμένου να συνεισφέρει την εμπειρία κινηματικών δράσεων στον τομέα της ενέργειας.
Το κίνημα κατά του Λιθάνθρακα, απέκτησε πανελλαδικό χαρακτήρα και πέτυχε την αναστολή της απόφασης για δημιουργία νέων ρυπογόνων ανθρακικών μονάδων. Ωστόσο τα θέματα της ενέργειας εξακολουθούν να είναι ανοιχτά, να προκαλούν προβλήματα και να πυροδοτούν αντιδράσεις ενώ σχετίζονται με τεράστια οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα.
Στην τοποθέτησή μας, επισημάναμε ότι η ανάσχεση των εκπομπών θερμοκηπίου συνδέεται άμεσα με τον έλεγχο της παραγωγής και κατανάλωσης της ενέργειας που στη χώρα μας ευθύνεται για το 80% των εκπομπών.
Την προηγούμενη περίοδο ο ενεργειακός σχεδιασμός όπως και η χωροθέτηση των νέων ενεργειακών εγκαταστάσεων, ανατέθηκαν στις δυνάμεις της αγοράς, με ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα. Έτσι σήμερα, στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής υλοποιούνται και σχεδιάζονται νέες εγκαταστάσεις που αντιστοιχούν σε υπερδιπλασιασμό της σημερινής απαιτούμενης ισχύος ακόμη και σε περιόδους αιχμής....
Η συνέχεια εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: