Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού…Σε 3 χρόνια αρχίζει το ταξίδι στο Μαντείο Τροφωνίου & την Μυκηναϊκή Θήβα


Είσοδος στον «Θόλο» του Ελληνικού Κόσμου πρόσδεση και αρχή ταξιδιού με την μηχανή του χρόνου στην αρχαία αγορά της Αθήνας…

Μοναδικές εμπειρίες έζησαν μέλη και φίλοι του Συλλόγου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θήβας «ΛΑΪΟΣ» κατά την διάρκεια της επίσκεψή τους στον Ελληνικό Κόσμο-Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στην Ακρόπολη και το νέο Μουσείο της!
Στην αίθουσα του «Θόλου», του νέου και μεγαλύτερου θεάτρου εικονικής πραγματικότητας, οι επισκέπτες μπήκαν στην στρογγυλή αίθουσα, διαστημόπλοιο θα έλεγα εγώ, προσδέθηκαν όπως είπε η συνοδός και με την μηχανική του χρόνου ταξίδεψαν στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, στην Κλασσική, την Ελληνιστική και την Ρωμαϊκή εποχή, συμμετέχοντας μάλιστα στην λήψη των αποφάσεων της πόλης.
Μικροί, μεγάλοι διάβηκαν τους δρόμους, μπήκαν στα κτίρια κι έζησαν την εμπειρία της εμβύθισης στον εικονικό κόσμο.
«Βασικός σκοπός του Ιδρύματος είναι να διατηρήσει ζωντανή της ιστορική μνήμη και της ελληνικής παράδοσης, να κάνει συνειδητή την οικουμενική διάσταση του Ελληνισμού και να προβάλει την συμβολή του στην εξέλιξη του πολιτισμού, έτσι ώστε το παρελθόν να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος και να εμπνευστεί και πάλι η σύγχρονη σκέψη από το ελληνικό πνεύμα» εξήγησε αμέσως μετά ο υπεύθυνος Τμήματος Διαχείρισης Έργων του Ιδρύματος Γ. Γιαννούλης (φωτό).
Εκτός του Θόλου, στο Ίδρυμα λειτουργούν η «Κιβωτός» ένα δωμάτιο δηλαδή, όπου οι τρεις τοίχοι και το δάπεδο είναι οθόνες προβολής και ομάδες δέκα ατόμων με στερεοσκοπικά γυαλιά εμβυθίοζνται στο εικονικό περιβάλλον, καθώς και ο «Εικονικός Κινηματογράφος, όπου επίσης προβάλλονται εικονικές περιηγήσεις σε ομάδες είκοσι ατόμων.
Τα προγράμματα περιλαμβάνουν και άλλες περιηγήσεις, συντροφιά με την Αθηνά στην αρχαία αγορά, στον δρόμο για τα Ελευσίνια Μυστήρια και την εποχή του Αδριανού, στην αρχαία Μίλητο και Ολυμπία, στο εργαστήρι του Φειδία στην Ολυμπία, στον ναό του Δία στην Ολυμπία, καθώς και ειδικά προγράμματα γνωριμίας με τις σημαντικότερες προσωπικότητες των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών, ξεναγήσεις με μια αρχαία διήρη κ.α.
Ο κ. Γιαννούλης αναφέρθηκε όμως και στην συνεργασία του Ιδρύματος με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας για την προβολή του πολιτιστικού αποθέματος του Νομού μας, γεγονός που θα αποτελέσει «πρότυπο καλής πρακτικής συνεργασίας μεταξύ φορέων εθνικής εμβέλειας και τοπικών φορέων και για άλλες περιοχές της χώρας!
Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει και αφορά της εφαρμογές της εικονικής πραγματικότητας στην Βοιωτία με το Μαντείο Τροφωνίου, την Μυκηναϊκή Θήβα και την δικτυακή πύλη πολιτισμού και τουρισμού του Νομού μας.
Φανταστείτε δηλαδή, να ταξιδέψουμε στην αρχαία επτάπυλη και επτάλοφη Θήβα, περιδιαβαίνοντας τους δρόμους και τα κτίρια που έζησαν οι πρόγονοί μας, σε τρία χρόνια περίπου όταν όλα θα είναι έτοιμα και εγκατεστημένα στο Συνεδριακό της πόλης μας!
Το ταξίδι της ομάδας συνεχίστηκε στην Ακρόπολη με ξεναγό τον Αρχαιολόγο Θ. Σπυρόπουλο, του οποίου η λεπτομερής παραστατικότητα έστειλε τους επισκέπτες ζωντανά πίσω στο μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας αλλά και στη συνέχεια στο νέο Μουσείο, όπου όλα τα ευρήματα διηγήθηκαν την δική τους ιστορία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: