Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Στις 27 Ιανουαρίου η δίκη για τον Ασωπό


Στη Δικαιοσύνη μεταφέρεται η ρύπανση του Ασωπού, καθώς στις 27 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η μεγάλη δίκη για τις 15 υπόλογες βιομηχανίες, που σύμφωνα με τους ελέγχους των επιθεωρητών περιβάλλοντος βρέθηκαν να ρυπαίνουν την περιοχή.
Η δίκη, προγραμματισμένη για τον περασμένο Ιούνιο, είχε πάρει αναβολή και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αφορά το μεγαλύτερο οικολογικό σκάνδαλο που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας.
Την σοβαρότητα της δίκης αποδεικνύει η πρόσληψη από τις βιομηχανίες μεγάλων δικηγορικών γραφείων που χειρίζονται ποινικές υποθέσεις, καθώς οι «υπαίτιοι»» είναι ηχηρά ονόματα της ελληνικής βιομηχανίας, ενώ το σημαντικότερο στοιχείο της υπόθεσης αποτελεί η δίωξη εναντίον τους, πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου, που σύμφωνα με νομικούς κύκλους τιμωρείται με βαρύτατες ποινές που φτάνουν έως και 10 χρόνια κάθειρξη.
Αίτημα παράστασης στη δίκη, ως πολιτική αγωγή, κατέθεσαν στο δικαστήριο πολίτες των Οινοφύτων.
Με ενδιαφέρον αναμένεται ωστόσο και η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την προσφυγή που είχαν καταθέσει πριν από ένα χρόνο φορείς των Οινοφύτων.
Μέσα στους μήνες θα κατατεθεί και νέα προσφυγή από ομάδα 200 κατοίκων των Οινοφύτων στα αστικά δικαστήρια κατά της πολιτείας, αλλά και κατά βιομηχανιών, που θα αφορά έκθεση σε κίνδυνο, απαξίωση περιουσιακών στοιχείων και επιχειρήσεων και ψυχική οδύνη για όσες οικογένειες έχασαν δικούς τους ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: