Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

ΘΗΒΑ: Αδιάθετες μεγάλες ποσότητες πατάτας


Έρμαιοι στα χέρια των εμπόρων είναι φέτος οι παραγωγοί πατάτας όλης της χώρας, που βλέπουν το προϊόν τους να μένει στις περισσότερες περιπτώσεις απούλητο. Οι ελεύθερες εισαγωγές από χώρες της Αφρικής έδωσαν πεδίο στις ξένες πατάτες αμφιβόλου ποιότητας, που κατακλύζουν την ελληνική αγορά, αφήνοντας την εγχώρια παραγωγή στις αποθήκες.
Το κέρδος του παραγωγού λυμαίνονται οι μεταποιητές, που δείχνουν φανερά την προτίμησή τους στις αιγυπτιακές πατάτες, τις οποίες αγοράζουν με τιμή 0,25 ευρώ το κιλό και διαθέτουν στην αγορά ως ελληνικές. Ένα γνωστό φαινόμενο, που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί, αυτό των ελληνοποιήσεων, φέτος μοιάζει να δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την οικονομική τους κατάσταση, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.
Στην περιοχή της Ηλείας, οι παραγωγοί κάνουν λόγο για «μηδέν έσοδα» τη φετινή χρονιά, αφού ακόμα και η λιγοστή πατάτα που κατάφερε να γλιτώσει από τον καιρό και δεν αγγίζει ούτε το 15% της παραγωγής, αν δεν επιστραφεί από τους μεταποιητές πωλείται στην εξαιρετικά χαμηλή τιμή των 0,30 ευρώ το κιλό.
Στο Νευροκόπι της Δράμας, όπου καλλιεργούνται 25.000 - 30.000 στρέμματα αποκλειστικά με πατάτες και η παραγωγή φτάνει στους 65.000 - 70.000 τόνους, οι παραγωγοί έχουν μεγάλο πρόβλημα στη διάθεση της παραγωγής τους και καταγγέλλουν τιμές χαμηλότερες από αυτές που καλύπτουν το κόστος παραγωγής.
Η τιμή για την πατάτα της Θήβας αγγίζει τα 0,45 ευρώ το κιλό, τιμή αρκετά ικανοποιητική για τους καλλιεργητές της περιοχής, όταν βέβαια το προϊόν καταφέρνει να βρει το δρόμο του στην αγορά.
Την ίδια ώρα, στις αποθήκες της ΕΑΣ Ρεθύμνου έχουν μείνει αδιάθετα εκατοντάδες τσουβάλια με πατάτες, καθώς οι έμποροι δεν αγοράζουν το εγχώριο προϊόν, το οποίο θεωρείται ακριβό, αφού η τιμή χονδρικής φτάνει τα 0,50 ευρώ το κιλό.
Το ίδιο φαινόμενο εντοπίζεται και στη Μεσσαρά, όπου οι μεταποιητές δείχνουν «μεγαλύτερο ενδιαφέρον» για τις αιγυπτιακές πατάτες, τις οποίες και διαθέτουν στην αγορά ως ελληνικές. Χαρακτηριστική είναι η έκφραση, πως αν οι ελληνοποιημένες πατάτες της περιοχής φύτρωναν και καλλιεργούνταν στην Μεσσαρά, τότε θα έφτανε ως την Αφρική.
Πηγή: Agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια: