Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Δήλωση Βασιλικής Τσόνογλου-Βυλλιώτη για τον «Καλλικράτη»


«Η χώρα χρειάζεται αλλαγές και όχι μερεμέτια» είπε ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που ήδη έχει ξεκινήσει όλες εκείνες τις ουσιαστικές παρεμβάσεις προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για μια Ελλάδα σύγχρονη, ανθρώπινη, μια Ελλάδα με κύρος και αξιοπιστία στην Ευρώπη.
Η πρώτη μεγάλη αλλαγή της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ είναι η νέα διοικητική δομή της χώρας. Μια απαραίτητη νέα διοικητική μεταρρύθμιση από την οποία θα προκύψουν ισχυροί Δήμοι, με αυτοτέλεια στους πόρους. Δήμοι σύγχρονοι, αποτελεσματικοί, χρήσιμοι για τον πολίτη και τις τοπικές κοινωνίες.
Δήμοι που θα διαδραματίζουν έναν νέο ρόλο στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση έχει στόχο την αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη, καθόσον ο αρμόδιος Υπουργός κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν ηλεκτρονικά δημοτικά ΚΕΠ, θα αρχίσει να αξιοποιείται η «έξυπνη» κάρτα δημότη, ενώ οι δήμοι θα εξοπλιστούν με ATM, τα οποία θα συνδεδεμένα με το ηλεκτρονικό ΚΕΠ και θα παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες 24 ώρες το 24ωρο επί 365 μέρες.
Μια ακόμη σημαντική παράμετρος της νέας διοικητικής αναδιάρθρωσης είναι η δημιουργία διοικητικής «βοήθειας στο σπίτι» για τους δημότες που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις δημοτικές υπηρεσίες.
Επιπλέον δημιουργούνται αυτόνομες περιφέρειες και θα είναι αυτές που θα αναπτύξουν τις περιοχές τους με την εκμετάλλευση των ΠΕΠ.
Σημαντικότερο όμως όλων είναι η χρηματοδότηση των ΟΤΑ, όπου θα υπάρξει πρόβλεψη για την κατανομή των πόρων με γεωγραφικά, οικονομικά και πληθυσμιακά κριτήρια, ενώ οι πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα συνδεθούν με τον ΦΠΑ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και θα υπάρξει αλλαγή του τρόπου ελέγχου των πόρων και υποχρεωτική ανάρτηση των διοικητικών αποφάσεων στο Διαδίκτυο, ενώ θα συσταθεί αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου των ΟΤΑ.
Κονδύλια ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ αναθεωρούνται και προσαρμόζονται για να στηριχθεί η αλλαγή αυτή, αλλά και να προσληφθεί το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό από νομικούς, οικονομολόγους και μηχανικούς που θα στελεχώσουν την τοπική αυτοδιοίκηση, υπό τον όρο ότι τα στελέχη αυτά θα παραμένουν επί δεκαετία στους δήμους στους οποίους θα εργάζονται.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη διοικητική επανάσταση των τελευταίων ετών. Μια τεράστια αλλαγή από την οποία η Βοιωτία δεν θα μείνει εκτός. Το ζητούμενο όλων μας, είναι να προκύψουν Δήμοι που θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προσδοκίες των πολιτών. Προς αυτό το σκοπό θα είμαστε παρόν συζητώντας με τις τοπικές κοινωνίες, καταγράφοντας τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους».
Επαμεινώνδα 71,32200 Θήβα,Τηλ:22620 81 061,Fax:22620 26 881
Φίλωνος 7,32100 Λιβαδεία,Τηλ & Fax:22610 89 640
www.tsonoglou.com & tsonoglou@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: