Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Φωτιές ανάβει το άρθρο 104 για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων!!!



Τριβές, καθυστερήσεις και σκέψεις «εκ του πονηρού» φέρνει το άρθρο 104 της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με το οποίο οι σύνδεσμοι και οι Α.Ε που έχουν συσταθεί ως φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α) υποκαθίστανται από ενιαίο σύνδεσμο!!!
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ένας φορέας, μια έδρα, μη επαρκής έλεγχος και το εφιαλτικό ερώτημα: ποια διαχειριστική ενότητα θα υποδέχεται τα στερεά απόβλητα των πόλεων που δεν διαθέτουν ΧΥΤΑ;
Το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν ρωτήθηκε καν για το θέμα από το Υπουργείο Εσωτερικών και ενάντια στο όλο θέμα τάχθηκε από την πρώτη στιγμή Δίκτυο Φορέων, που εκπροσωπεί 45 φορείς σε όλη την Ελλάδα, με απανωτές συναντήσεις, ενώ ετοιμάζονται να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο άρθρο, καθώς η πρόταση του Δικτύου είναι να μην προχωρήσει η προτεινόμενη διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά να είναι εκείνοι που θα να επιλέξουν την νέα μορφή, που μπορεί να είναι είτε σύνδεσμος είτε εταιρία ειδικού σκοπού για την διαχείριση των απορριμμάτων, όπως ακριβώς δηλαδή, η ΔΕΥΑ που διαχειρίζεται τα έργα ύδρευσης- αποχέτευσης!
Ρωτήσαμε σχετικά τον Δ/ντή της ΔΕΠΟΔΑΘ Χ. Τσοκανή, ο οποίος εκτιμά ότι θα ληφθεί υπόψη η θέση των φορέων έτσι ώστε να μην ακυρωθεί μια καλή πρακτική που σήμερα υπάρχει πανελλαδικά και που έχει χτιστεί με πολύ κόπο και ανταποκρίνεται στην σωστή λειτουργία των έργων.
Κι επειδή «όποιος καεί με τον χυλό φυσά και το γιαούρτι» ζητήσαμε από τον κ. Τσοκανή να μας μιλήσει για πιθανές «πονηριές» επί του άρθρου.
«Επιχειρείται μεταφορά του προβλήματος» μας είπε, εξηγώντας πως περιοχές που δεν έχουν ΧΥΤΑ, θα αξιοποιήσουν περιοχές που έχουν ….
Οι εκπρόσωποι του Δικτύου δεν πήραν σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσαν για τα θέματα που τους απασχολούν κι ελπίζουν ότι το επόμενο διάστημα και μέχρι την οριστικοποίηση του σχεδίου νόμου, θα τους δοθεί η δυνατότητα να μάθουν το σκεπτικό της εισηγητικής έκθεσης της συγχώνευσης, αλλά και από ποιόν προτάθηκε!!!!
Εκτός των παραπάνω βέβαια, προκύπτουν και άλλες δυσκολίες, καθώς θα υπάρξει καθυστέρηση, αναβολή και πιθανόν και ακύρωση έργων ή προτάσεων στο ΕΣΠΑ με ότι αυτό συνεπάγεται από την μη απορρόφηση κονδυλίων που είναι ζητούμενο ενόψει και της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: