Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Ελένη Λαδιά: Οι Έλληνες παίδες στην αρχαιότητα


Από τις εκδόσεις GEMA κυκλοφόρησε το βιβλίο “Οι Έλληνες παίδες στην αρχαιότητα”, της γνωστής και βραβευμένης συγγραφέως Ελένης Λαδιά.
Το βιβλίο προσπαθεί να καλύψει όλες τις πτυχές που αφορούν το παιδί στην ελληνική αρχαιότητα. Είναι χωρισμένο σε κεφάλαια για την καλύτερη επεξεργασία του ομολογουμένως τεράστιου υλικού.
Το κεφάλαιο με την παιδική ηλικία των θεών περιλαμβάνει αυτούς για τους οποίους έχουμε μαρτυρίες σχετικά με την παιδική τους ζωή. Το ίδιο συμβαίνει και για την παιδική ηλικία των ηρώων.
Στο κεφάλαιο με τον υπότιτλο "Μικρή πινακοθήκη παιδιών" περιγράφονται ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως είναι: ο παράξενος Τελεσφόρος, ο Αρποκράτης το αλεξανδρινό αγόρι, ο Αρχέμορος το παιδί του θανάτου, ο Παλαίμων το παιδί με το δελφίνι, ο Ίαμος το παιδί των μενεξέδων, ο Τήλεφος ο γιος της ιέρειας, ο Ίων το παιδί του ναού, ο Γλαυκός το αναστημένο παιδί, η Αταλάντη το ταχύποδο κορίτσι, ο Οιδίπους το βρέφος του Κιθαιρώνος, ο Έρως, το γελαστό παιδί. Αναφέρεται επίσης η σχέση των παιδιών με τα φίδια.
Στο κεφάλαιο "Τα παιδιά των Μυστηρίων" εξετάζονται: ο Διόνυσος Ζαγρεύς το κερασφόρο παιδί, ο Καδμίλος ο παις των Καβείρων και ο Ίακχος, το παιδί των Ελευσίνιων μυστηρίων. Επίσης θίγονται θέματα όπως οι "Άνακτες παίδες", τα μαυροφορεμένα παιδιά στο τέμενος της Ακραίας Ήρας, τα παιδιά Ιερείς, και ο παις αφ' εστίας.
Στο κεφάλαιο για τις εορτές περιγράφονται τα παιδιά στα Αρρηφόρια, στις εορτές της Αρτέμιδος, στα Απατούρια, στις Γυμνοπαιδίες, στο Σεπτήριον, καθώς και η συμμετοχή τους στα Ανθεστήρια, τα Πυανέψια, τα Τιθηνίδια, τα Ηράκλεια του Κυνοσάργους, τα Αγραύλια και τα Αμφιδρόμια.
Στα κεφάλαια για την παιδεία, καθώς και για την παιδεραστία τα ίδια τα κείμενα μιλούν για το θέμα.
Ένα εξαιρετικό βιβλίο που συνδυάζει την επιστημονική γνώση με τη χάρη της λογοτεχνικής γραφής.
Πληροφορίες για το βιβλίο: Σπευσίππου 1, 10675 Αθήνα, τ: +30 210 7258350, f: +30 2107222072
E mail: info@gemapublications.gr, www.gemapublications.gr