Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Αφιέρωμα της Χιλής στη Βοιωτία και τον καλλιτέχνη Αλ. Λιάπη


Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον Βοιωτό καλλιτέχνη Αλέξανδρο Λιάπη δημοσιεύει η "Plataforma arquitectura" της Χιλής με τίτλο "Κελάρι Τέχνης στη Βοιωτία" με αφορμή την κατασκευή ενός σύγχρονου, καινότομου και πρωτότυπου κτιρίου.
Γράφει το δημοσίευμα: "Ανάμεσα σε ελαιόδεντρα, πικροδάφνες και κυπαρίσσια, σε έκταση 4.000 m2 και σε απόσταση λίγων μέτρων από το σπίτι του στο Δήλεσι Βοιωτίας, το πρώην Δήλιον, κατετάγη η κατασκευή του νέου εργαστηρίου του ζωγράφου και γλύπτη Αλέξανδρου Λιάπη. Ένα μέρος του τοπίου ενσωματώθηκε στην έκθεση γλυπτικής στον ανοιχτό χώρο.
Η βασική προσέγγιση της νέας σύνθεσης της δομής ήταν: η οικονομία της εφαρμογής του μέσα, η πειθαρχημένη κατασκευή του που συνομιλεί με το πνεύμα του ελληνικού τοπίου. Η νέα δομή απαρτίζεται από ένα συγκεκριμένο κοχύλι, χτισμένη σε τρία διαφορετικά στάδια. Η θόλος, ένα κορυφαίο αρχιτεκτονικό στοιχείο και, μεταξύ διαχρονικό που κυμαίνονται από την αρχαιότητα έως τον εκσυγχρονισμό, αλληλεπιδρά με το οικείο χώρο του σπιτιού του καλλιτέχνη, το «κύτταρο
».

Δείτε εδώ το αφιέρωμα

Στο μεταξύ στις Παλιές φυλακές Ωρωπού, Από 23/7, έως 10/8 ο Αλέξανδρος Λιάπης παρουσιάζει μια ακόμη έκθεση. Μεγάλα σιδερένια γλυπτά του τοποθετούνται στον προαύλιο χώρο των παλιών φυλακών του Ωρωπού, έργα ζωγραφικής και κατασκευών μέσα στο κελί του Μίκη Θεοδωράκη(!!!) την περίοδο που ήταν φυλακισμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: