Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Γιάννης Κτιστάκις: Ο Ασωπός να ξαναγίνει ποτάµι


Τα Οινόφυτα, η βιοµηχανική ζώνη, η ανάπτυξη και η µόλυνση


Με το σύνθηµα «ο Ασωπός να ξαναγίνει ποτάµι», οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της ευρύτερης περιοχής των Οινοφύτων Βοιωτίας αρχίζουν µια νέα φάση δράσης. Η νέα αυτή φάση έχει τρεις συνιστώσες: την προστασία της υγείας των κατοίκων και των εργαζοµένων, την αποκατάσταση του µολυσµένου περιβάλλοντος και την υπεύθυνη βιοµηχανική ανάπτυξη. Οσο και να φαίνεται παράξενο, το τελευταίο ζήτηµα, εκείνο της ανάπτυξης, περιλαµβάνεται στις προτεραιότητες των οργανώσεων και γι' αυτό αξίζει να σταθεί κάποιος σε αυτό.
Επί της αρχής, κανείς βεβαίως δεν θέλει (ιδιαίτερα σήµερα) να περιορίσει τη βιοµηχανική ανάπτυξη της χώρας και, ειδικότερα, των Οινοφύτων.
Εντούτοις, η ουσία κρύβεται στις λεπτοµέρειες.
Πρώτη λεπτοµέρεια: οι βιοµηχανίες εγκαταστάθηκαν στα Οινόφυτα επί χούντας χωρίς προγραµµατισµό, στο πλαίσιο µιας δήθεν βιοµηχανικής αποκέντρωσης της Αττικής. Μέχρι σήµερα η περιοχή δεν έχει οργανωθεί στοιχειωδώς για να φιλοξενεί οιασδήποτε µορφής βιοµηχανική δραστηριότητα (π.χ. δεν είναι ΒΙΠΕ). Με άλλα λόγια, πρόκειται για µια «αυθαίρετη» βιοµηχανική περιοχή. Δεύτερη λεπτοµέρεια: επειδή η βιοµηχανική περιοχή είναι αυθαίρετη, δεν υφίσταται µέχρι σήµερα καµία υποδοµή για την ορθή συγκέντρωση, µεταξύ των άλλων, των υγρών τοξικών βιοµηχανικών αποβλήτων. Πάλι η χούντα «έλυσε» το πρόβληµα εκδίδοντας µια υπουργική απόφαση µε την οποία βάπτιζε τον Ασωπό ως αγωγό για τη διάθεση των βιοµηχανικών αποβλήτων. Τελικός αποδέκτης αυτών είναι ο Ευβοϊκός. Ολες λοιπόν οι βιοµηχανίες µέχρι και σήµερα στέλνουν τα βιοµηχανικά απόβλητά τους, διά του Ασωπού, στον Ευβοϊκό. Μάλιστα έχουν αδειοδοτηθεί ειδικώς για τη χρήση του Ασωπού από τη Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας.

Η συνέχεια εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: