Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Ελπίδες για καθαρό νερό - Σύνδεση Νεοχωρακίου και Ελεώνα με τον Μόρνο


Σε αναζήτηση καθαρού νερού για τις μολυσμένες περιοχές του Ασωπού, των Οινοφύτων και της Μεσσάπιας Ευβοίας βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σήμερα, κλιμάκιο του ΥΠΕΚΑ και της ΕΥΔΑΠ με επικεφαλής την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη αναμένεται στη Μεσσάπια, προκειμένου να εξεταστεί από κοντά το πρόβλημα ρύπανσης του νερού από το εξασθενές χρώμιο.
Τα νερά από τις γεωτρήσεις της πεδιάδας έχουν κριθεί ακατάλληλα για ύδρευση, ίσως και για άρδευση, και τώρα αναζητούνται νέες γεωτρήσεις προκειμένου οι κάτοικοι να εφοδιαστούν με καθαρό νερό.
Εντός των ημερών, εξάλλου, υπογράφεται το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου ΠΕΚΑ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της ΕΥΔΑΠ, βάσει του οποίου και με χρηματοδότηση του ΥΠΕΚΑ, η Περιφέρεια θα προχωρήσει άμεσα στη δημοπράτηση των έργων αναβάθμισης του διυλιστηρίου της Θήβας, ώστε να τροφοδοτηθούν με νερό από τον Μόρνο Νεοχωράκι και Ελαιώνας.
Τα Οινόφυτα υδρεύονται ήδη από τον Μόρνο.
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος παρακολουθείται στενά η πορεία της εφαρμογής των νέων ορίων ποιότητας που έχουν θεσμοθετηθεί από τον περασμένο Απρίλιο για τα υγρά απόβλητα των βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται γύρω από τον Ασωπό.
Εχει ξεκινήσει τεχνική συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανιών (ΣΕΒ), καθώς οι βιομηχανίες πρέπει να έχουν προσαρμοστεί στα νέα όρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Η λύση που θα επιλεγεί, κατά πάσα πιθανότητα κοινός βιολογικός καθαρισμός, θα χρηματοδοτηθεί από τις εμπλεκόμενες βιομηχανίες.
Ο ειδικός γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, Ανδρέας Ανδρεαδάκης, δήλωσε στο «Εθνος» πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπαχθεί η λεκάνη του Ασωπού στην ομάδα των 6 αγροτικών περιοχών της Ελλάδας (Αργολικός κάμπος, Θεσσαλία κ.ά.) που έχουν χαρακτηριστεί ευαίσθητες στη νιτρορύπανση.
Στόχος είναι να καταπολεμηθεί η ρύπανση που προκαλούν οι γεωργικές δραστηριότητες με την εφαρμογή κατάλληλου αγροπεριβαλλοντικού προγράμματος.

Πηγή: Έθνος.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: