Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Ακριβότερο έως 40% σε σχέση με πέρσι το πετρέλαιο θέρμανσης‎


Τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς σταγόνα πετρελαίου θέρμανσης, ακόμη και αν μπορούν να το πληρώσουν έως και 40% ακριβότερα από πέρσι, αντιμετωπίζουν χιλιάδες νοικοκυριά.
Δέκα μέρες πριν από την επίσημη έναρξη της χειμερινής περιόδου, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με το μειωμένο (τουλάχιστον προς το παρόν) ειδικό φόρο κατανάλωσης βρίσκεται «στον αέρα» λόγω της πρόθεσης των πρατηριούχων και μεταπωλητών όλης της χώρας να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
Αιτία αποτελεί η τακτική του υπουργείου Οικονομικών να μην επιστρέφει άμεσα τη διαφορά του φόρου στους πρατηριούχους, αλλά με σημαντική καθυστέρηση 5 - 10 ημερών, ακόμη και μηνών. Επιπλέον, φέτος, που η τιμή του πετρελαίου θα είναι κατά μέσο όρο από 20% έως 40% υψηλότερη από πέρσι, απαιτείται η δέσμευση σημαντικών κεφαλαίων, τα οποία πολλοί επαγγελματίες αδυνατούν να συγκεντρώσουν.
Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι των περισσότερων νομών της Βόρειας Ελλάδας, όπου το κρύο έχει αρχίσει να γίνεται αισθητό ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, προσπαθούν να μην ανάψουν τα καλοριφέρ, χρησιμοποιώντας ξυλόσομπες, τζάκια ή και μπουφάν και κουβέρτες για να ζεσταθούν.
Χιλιάδες Ελληνες που ζουν σε συνθήκες εργασιακής και οικονομικής ανασφάλειας κάνουν υπολογισμούς για να περιορίσουν όσο μπορούν τις δαπάνες για θέρμανση.
Με τα σημερινά δεδομένα και εφόσον δε μεταβληθούν θεαματικά οι διεθνείς και εγχώριες τιμές, το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φέτος κατά μέσο όρο από 28% έως και 40% ακριβότερα από την ίδια περίοδο πέρσι και περίπου 5% - 10% ακριβότερα από τις τιμές του περασμένου Απριλίου.

Περισσότερα εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: