Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Ερώτηση Τσόνογλου στην Τίνα Μπιρμπίλη


"Φωτοβολταικά σε αγροτικές περιοχές υψηλής παραγωγικότητας του Ν. Βοιωτίας"

Κυρία Υπουργέ,
Οι αγρότες, ίσως περισσότερο από τις λοιπές κοινωνικές τάξεις, βιώνουν εντονότερα την σημερινή οικονομική κρίση, δεδομένης της ανασφάλειας στις παραγωγές και στην τιμή των προϊόντων τους, όσο και στις καθυστερήσεις στην καταβολή των κοινoτικών επιδοτήσεων. Σοβαρή λύση διεξόδου από την κρίση τους παρέχει η πολιτική βούληση της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και το κυβερνητικό σχέδιο για την συμμετοχή τους στην φάση ανάπτυξης ώστε να συμμετέχουν οι αγρότες και στη διαδικασία παραγωγής ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και με τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν ακόμη και γή υψηλής παραγωγικότητας για την εγκατάσταση φωτοβολταικών.
Με την σοβαρή αυτή επιλογή είναι βέβαιο ότι θα βοηθηθούν αρκετές αγροτικές οικογένειες στο ν’ αποκτήσουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα, σε μία περίοδο κρίσεως και οικονομικής ανέχειας.
Ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν στραφεί αρκετοί αγρότες και από την Βοιωτία και θα πρέπει να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Επειδή κατά πληροφορίες οι κατατεθείσες αιτήσεις ξεπερνούν τις 5000 πανελληνίως, ενώ είναι γνωστό ότι η εγκατάσταση φωτοβολταικών κοστίζει ακριβά.
Εν όψει των ανωτέρω χρήσιμο είναι να υπάρξει συγκεκριμένη πληροφόρηση των αγροτών και για τον αριθμό των αιτήσεων που θα εγκριθούν για την Βοιωτία, ως και για το εάν υπάρχει πρόθεση αύξησης του πλαφόν των 100kw, έστω και στο μέλλον ώστε να ικανοποιηθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός αιτήσεων.
Ερωτάται η κα Υπουργός:
Ποιος είναι ο αριθμός των αιτήσεων παροχής άδειας εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των κατ’ επάγγελμα αγροτών για το Νομό Βοιωτίας?
Πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα των, τυχόν, υπεράριθμων πανελλαδικά αιτήσεων?
Υπάρχει πρόθεση αναπροσαρμογής του πλαφόν των 100kw για το μέλλον?

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: