Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Αινιγματικός Ηρακλής στην Επίδαυρο

"Αισθάνομαι ότι ο Ευριπίδης είχε πετάξει ένα μπουκάλι με ένα γράμμα στον ωκεανό και περιμένει "εμάς, της κάθε τώρα εποχής" να το βρούμε, να το ανοίξουμε και να δώσουμε περιεχόμενο σε αυτόν τον απόλυτα πραγματικό όσο και αινιγματικό όρο που συνοδεύει τον ήρωά του: Μαινόμενος". Ετσι στέκεται ο Μιχαήλ Μαρμαρινός απέναντι στον "Ηρακλή Μαινόμενο", από τις λιγότερο παιγμένες τραγωδίες του Ευριπίδη που σκηνοθετεί για το "Εθνικό Θέατρο". Η παράσταση κάνει πρεμιέρα αύριο στην Επίδαυρο (επαναλαμβάνεται το Σάββατο), στο πλαίσιο των Επιδαυρίων.

Ο Ηρακλής επιστρέφει από τον Κάτω Κόσμο, όπου είχε πάει για να φέρει τον Κέρβερο, και ανακαλύπτει ότι η οικογένειά του έχει καταδικαστεί σε θάνατο από τον Λύκο, που βασιλεύει παράνομα στη Θήβα. Θριαμβεύει σκοτώνοντας τον Λύκο, όμως ένθεη μανία, η Λύσσα, σταλμένη από την Ηρα, τον στρέφει ενάντια στην οικογένειά του. Οταν θα συνειδητοποιήσει ότι, μέσα στην τρέλα του, έχει σκοτώσει τη γυναίκα και τα παιδιά του, νομίζοντας πως σκοτώνει τα παιδιά του Ευρυσθέα, ο τραγικός ήρωας θα βυθιστεί στην απελπισία και στην απόγνωση. Οταν, έχοντας συνέλθει από την τρέλα του, είναι έτοιμος να δώσει τέλος στη ζωή του, ο Θησέας του υπόσχεται καταφύγιο στην Αθήνα και του προσφέρει στήριγμα σε μια ζωή που δεν μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια των θεών. Η θαρραλέα απόφαση του Θησέα και η καρτερία του Ηρακλή μπροστά στη δυστυχία του κάνουν δυνατή την αποδοχή αυτής της επιλογής.

"Ο Ηρακλής μοιάζει να έρχεται από την τελευταία ελληνική γενιά - πριν! Αρκετά πριν από το σήμερα - που πίστευε και αγωνιζόταν για Ιδέες. Για να προδοθεί τελικά από φίλους και από εχθρούς. Και με αυτή την απόλυτη γεύση της προδοσίας να οδηγηθεί στην καταστροφή. Και μετά να προσπαθήσει τον θάνατο. Η Ιστορία έχει μόνο μια ελπίδα να ξανακερδηθεί στη συνείδηση όταν τα γεγονότα προσκρούσουν στα βράχια: όταν μας συμμαζεύει για να μας αφηγηθεί τον εαυτό της. Η Ελπίδα δεν βρίσκεται στην Ιστορία. Βρίσκεται στην Αφήγηση", σημειώνει ο σκηνοθέτης.

Τη Μεγάρα, τη σύζυγο του Ηρακλή, κόρη βασιλιά, που η καταγωγή της συνεπάγεται ηρωικό και γλωσσικό ήθος, υποδύεται η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. "Διαθέτει ευγένεια και γενναιότητα", λέει η πρωταγωνίστρια για την ηρωίδα. "Αρθρώνει πολιτικό λόγο σε μια κρίσιμη στιγμή, όταν βλέπει πως τα πράγματα φτάνουν στο απροχώρητο, εξαιτίας του θράσους του τυράννου να απειλήσει τους γέροντες του χορού". Η Μεγάρα επιλέγει να βαδίσει στο τέλος με "αξιοπρέπεια και η ίδια και τα παιδιά της και ο Αμφιτρύωνας, ο θετός πατέρας του Ηρακλή. Με επιχειρήματα τον πείθει ότι η μόνη λύση είναι ο θάνατος, γιατί η ίδια δεν ελπίζει στην παρέμβαση κανενός θεού".

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ
Τη μετάφραση υπογράφει ο Γιώργος Μπλάνας, τη σκηνοθεσία ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, τα σκηνικά η Ελένη Μανωλοπούλου, τα κοστούμια ο Κέννυ Μακ Λέλλαν, την επιμέλεια κίνησης-χορογραφία ο Κωνσταντίνος Ρήγος και τη μουσική ο Δημήτρης Καμαρωτός. Πρωταγωνιστούν: Ν. Καραθάνος, Κ. Καραμπέτη, Μ. Χατζησάββας, Θ. Αθερίδης, Σ. Γουλιώτη, Θ. Τζήμου, Γ. Γάλλος. Η περιοδεία: Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (12, 13/8), Θάσος (17/8), Θεσσαλονίκη - Θέατρο Δάσους (21, 22/8), Πρέσπες (26/8), Πάτρα - Ρωμαϊκό Ωδείο (29/8), Βριλήσσια - Θέατρο "Αλίκη Βουγιουκλάκη" (2/9), Πειραιάς - "Βεάκειο" (5/9), Παπάγου - Κηποθέατρο (7/9), Αττικός Αλσος (9/9), Ελευσίνα - Παλαιό Ελαιουργείο (11/9), Ηλιούπολη - Θέατρο Αλσους (14/9), Αιγάλεω - Θέατρο "Αλέξης Μινωτής" (16/9), Αλσος Βεΐκου (18/9), Λάρισα, "Κηποθέατρο Αλκαζάρ" (22/9), Αλσος Νέας Σμύρνης (25/9).

ΑΘΩΟΤΗΤΑ Ο "Ηρακλής μαινόμενος" είναι ένα έργο που δεν ανεβαίνει συχνά και γι' αυτό δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό. Ετσι ο θεατής έχει την "πολυτέλεια να παρακολουθήσει ένα έργο που του επιτρέπει να είναι λίγο πιο αθώος απέναντι στα πράγματα. Κι αυτή η αθωότητα ίσως είναι μια όμορφη συγκυρία..." Μιχαήλ Μαρμαρινός

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
akarali@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: