ΤΩΡΑ, ΤΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΟΥΝ ΟΛΟΙ – ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναδημοσιεύουμε σήμερα, ως εξαιρετικά επίκαιρο, ένα άρθρο που είχε γράψει πριν από ενάμιση χρόνο, και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2010, λίγο πριν από την υπογραφή του ¨Μνημονίου¨, ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Κατσιμπάρδης, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα κινδύνευε να γίνει Αργεντινή, εάν έμπαινε στη μέγγενη του Δ.Ν.Τ. Το άρθρο αυτό - που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα ¨Ελευθεροτυπία¨ της 21/4/2010 (σελ. 57) όπως και στη δική μας εφημερίδα – δυστυχώς επαληθεύεται σήμερα στο ακέραιο, έχει δε ως εξής:
ΣΤΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ.
(βασικού εργαλείου οικονομικής διπλωματίας των Η.Π.Α.)
του Γιώργου Κατσιμπάρδη, πρ. υφυπουργού Εσωτερικών και μέλους του Ε.Γ. του ΠΑ.ΣΟ.Κ
Ο κύβος ερρίφθη. Το χειρότερο συνέβη: Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είναι ¨έτοιμος¨ να υποβάλει την περιβόητη αίτηση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης της χώρας μας από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.
Βέβαια οι ¨ειδικοί¨ - ανάλογα με την οικονομική και, κυρίως, την πολιτική σκοπιά από την οποία βλέπουν τα πράγματα -, χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα, με τους μεν να υπερθεματίζουν και τους άλλους να εξορκίζουν την πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ, ύστερα από την οποία η υπερήφανη και δημοκρατική Ελλάδα τού Ανδρέα Παπανδρέου και η ισχυρή Ελλάδα του Κώστα Σημίτη, παραδίδεται, αμαχητί, στο Δ.Ν.Τ. και μάλιστα, μέσω της Ο.Ν.Ε – που όταν τη δεχόταν στους κόλπους της το πρώτο για το οποίο την διαβεβαίωνε ήταν ότι έτσι (θα) έκοβε κάθε γέφυρα με την Ουάσιγκτον.
Συγκεκριμένα, οι πρώτοι προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες ότι με την υπαγωγή μας στο Δ.Ν.Τ θα εξασφαλίσουμε φθηνότερο δανεισμό, θα συντελεσθεί, απρόσκοπτα, η απεμπλοκή των Ελληνικών Τραπεζών από τα προβλήματα ρευστότητας, ώστε να ανοίξουν οι γραμμές χρηματοδότησής τους, ότι θα υπάρξει ασφάλεια για τις καταθέσεις, και ότι θα είναι εγγυημένες οι πληρωμές μισθών και συντάξεων.
Από τη μεριά τους οι υποστηριχτές της άποψης ότι δεν πρέπει να γίνουν οι υπουργοί (μας) εντολοδόχοι του Δ.Ν.Τ, επιδιώκουν να εξηγήσουν ότι θα υπάρξουν ιδιωτικοποιήσεις των Δ.Ε.Κ.Ο, απελευθερώσεις των προϊόντων, των υπηρεσιών και των επαγγελμάτων, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μαζικές απολύσεις και, παράλληλα, εκποιήσεις δημοσίων κτημάτων. Ορισμένοι, μάλιστα, θεωρούν ότι, πέρα από τις περικοπές μισθών και συντάξεων του δημόσιου τομέα, θα έχουμε και περικοπές μισθών και συντάξεων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, επικαλούμενοι σχετική δήλωση του Γενικού Διευθυντή του Δ.Ν.Τ Ντομινίκ Στρος-Κάν (σχετ. εφ. ¨Ελευθεροτυπία¨ 13/4/2010, σελ.4)· θέση την οποία υποστηρίζει και ο Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Όλι Ρέν με τη φράση «θα ήταν σημαντικό να επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα τα μέτρα περικοπής των μισθών των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα».
Ανεξάρτητα, όμως, από το αν θα υπάρξουν τα θετικά που ευαγγελίζονται οι υποστηρικτές της πρώτης άποψης, και δεν θα επέλθουν τα καταγραφόμενα ως αρνητικά, από εκείνους που θεωρούν ότι είναι λαθεμένη η πορεία την οποία έχει χαράξει η κυβέρνηση, ένα είναι βέβαιο: Η χώρα μας θα ακολουθήσει κατιούσα πορεία κατά τα επόμενα χρόνια, με τη μικροαστική τάξη ¨να πληρώνει όλα τα σπασμένα¨, αφού στους 2.186.859 Έλληνες που – σύμφωνα με την επίσημη Έκθεση τής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας – βρίσκονται ήδη στα όρια της φτώχειας θα προστεθούν μερικές χιλιάδες ακόμα. Έτσι για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα δούμε τις αγορές ρουχισμού και ποιοτικά αναβαθμισμένων τροφίμων να μειώνονται, τις εξόδους κατά τις ημέρες του Σαββατοκύριακου να περιορίζονται, τις μορφές ψυχαγωγίας και διασκέδασης να συρρικνώνονται και, το κυριότερο, τους πολίτες της μεσαίας τάξης, από τη μια μεριά να μην ικανοποιούνται από τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας στους χώρους των Δημόσιων Θεραπευτηρίων, και από την άλλη να αδυνατούν να προσφεύγουν στα Ιδιωτικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα. Θα δούμε, δηλαδή, μια μετεξέλιξη της μικροαστικής, κυρίως, τάξης προς το χειρότερο.
Σε τέτοιες περιπτώσεις - επισημαίνει ο σπουδαίος συγγραφέας της Αργεντινής Ντ. Ταμπαρόφσκι, ο οποίος έζησε στο ¨πετσί¨ του τις τραγικές συνέπειες από την υπαγωγή της χώρας του στο Δ.Ν.Τ -, οι άνθρωποι μεταβάλλονται σε νάρκισσους περιωπής, θεοποιούν τον ατομικισμό και, γενικότερα, δεν μπορούν να αντιλαμβάνονται τις πραγματικές διαστάσεις του κόσμου γύρω τους…
Υ.Γ Υπάρχει, βέβαια, το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να κάνει τελικά πίσω και να μη προσφύγει στο Δ.Ν.Τ. Μια πιο ώριμη σκέψη άλλωστε επιβάλει πρώτον να μην παραβλέπει ότι το παγκόσμιο αυτό πιστωτικό Ίδρυμα, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, αποτελεί βασικό εργαλείο άσκησης οικονομικής – συνεπώς και διπλωματικής – πολιτικής των Η.Π.Α, γεγονός που θα πλήξει τους πυλώνες τής εθνικής μας ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας και, δεύτερον, να δει τα πράγματα πιο ψύχραιμα: ότι, δηλαδή, αφού ως οικονομία διαθέτουμε 300 δις ευρώ σε καταθέσεις, το δε Δημόσιο έχει περιουσία πάνω από 300 δις ευρώ, δεν δικαιολογείται να μη μπορέσει να εξοικονομήσει τα 20 δις ευρώ που λείπουν φέτος για την εξυπηρέτηση των δανείων μας.
Σημείωση: Εξαιρετικά επίκαιρη και ενδιαφέρουσα για εμάς τους Έλληνες είναι η πολύ πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στην εφημ. ¨Ελευθεροτυπία¨ στις 5/10/2011 (σελ. 16), η πρώην υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Λάουρα Μοντέρο με τίτλο «Αυτά τα μέτρα θα σας σκοτώσουν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου