Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Απολογισμό έργου δύο ετών και στον Αγροτικό Τομέα παρουσίασε η κυβέρνηση


Απολογισμό πεπραγμένων των δύο χρόνων παρουσίασε σήμερα Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση σε κείμενο 180 σελίδων. Στην πρώτη σελίδα του απολογισμού γίνεται αναφορά στη μείωση των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου που περικόπηκαν 2 δισ. ευρώ μέσα σε δύο χρόνια, από 9,3 δισ. ευρώ το 2009 σε 7,3 δισ. ευρώ περίπου το 2011 (μείωση 22%). Ωστόσο στις σελίδες 62 με 65 υπάρχει ο απολογισμός πεπραγμένων και στον αγροτικό κλάδο. Μεταξύ αυτών προβάλλονται η αύξηση των εξαγωγών κατά 15,4%, η κατά 40% απορρόφηση του προγράμματος «Αλ. Μπαλτατζής» αλλά και τα νομοσχέδια του ΥπΑΑΤ.

Παράλληλα ειδική μνεία γίνεται στις αγροτικές επιδοτήσεις οι οποίες τα δύο αυτά χρόνια άγγιξαν τα 6,5 δισ. ευρώ, την επιστροφή του ΦΠΑ αλλά και την αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το κείμενο των 180 σελίδων τα επόμενα νομοθετικά βήματα στον αγροτικό τομέα τα οποία βρίσκονται σε τελικό στάδιο αφορούν:

Τη βιώσιμη χρήση των φυτοφαρμάκων με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας αγροτών/καταναλωτών και την εξασφάλιση υψηλής
ποιότητας στην παραγωγή των προϊόντων.
Την αναδιοργάνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των Οργανισμών του με συγχώνευση τεσσάρων Οργανισμών (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε, Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α – «ΔΗΜΗΤΡΑ», Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π – AGROCERT, ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ ) σε έναν Οργανισμό με την Ονομασία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ - ΔΗΜΗΤΡΑ», που θα παρέχει σύγχρονη επαγγελματική κατάρτιση, άμεσα εφαρμόσιμα ερευνητικά αποτελέσματα και πιστοποίηση της ποιότητας των προϊόντων.
Τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία τους από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίησή τους για κερδοσκοπικούς λόγους.
Ρυθμίσεις θεμάτων κτηνοτροφίας και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που τακτοποιούν χρονίζουσες εκκρεμότητες αδειοδότησης, οι οποίες δημιουργούσαν εμπόδια στην πραγματοποίηση επενδύσεων.
Αξιοποίηση της αργούσας γεωργικής γης που ανήκει στο αρμόδιο Υπουργείο. Η γη διανέμεται με συμβολικό αντίτιμο, δίνοντας παραγωγική διέξοδο κυρίως σε νέους που επιθυμούν να εισέλθουν στο επάγγελμα. Ταυτόχρονα, εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εκτάσεις του Υπουργείου και επιλύονται χρόνιες ιδιοκτησιακές διαφορές.

Διαβάστε εδώ τον απολογισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια: