Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Η Υπουργό Παιδείας για το ΤΕΙ Χαλκίδας

Έγινε από τρεις συναδέλφους αναφορά στο θέμα της Χαλκίδας. Χαίρομαι πολύ που μου δίνεται η ευκαιρία να αναφερθώ στο συγκεκριμένο Τεχνολογικό Ίδρυμα.

Θα ήθελα να σας πω ότι είναι το πιο προβληματικό Ίδρυμα σήμερα στην Ελλάδα. Οι καταγγελίες είναι καθημερινές. Έχουμε καταγγελίες για μαζική καθυστέρηση στην εξέλιξη του εκπαιδευτικού προσωπικού, για αδιαφάνεια στην οικονομική διαχείριση. Δεν τις έχω βέβαια μαζί μου αυτές τις καταγγελίες, αλλά θα μπορούσα να τις καταθέσω και στη Βουλή. Έχω κάθε είδους καταγγελία που μπορείτε να φανταστείτε, για τεράστια ποσά για μια πόρτα μέχρι για το βάψιμο των τοίχων. Υπάρχει καταγγελία για παράνομη λειτουργία των συλλογικών οργάνων. Υπάρχουν καταγγελίες για παράνομες προσλήψεις ωρομίσθιου προσωπικού. Υπάρχουν καταγγελίες για παράνομες εξετάσεις φοιτητών. Ένα μεγάλο μέρος του εκπαιδευτικού προσωπικού προσπαθεί μέσω της δικαιοσύνης να επιλύσει τα προβλήματα μεταξύ τους.

Η διοίκηση δεν απαντάει στο Υπουργείο. Ό,τι επιστολή και να έχει σταλεί δεν υπάρχει καμία απάντηση. Αυτό το ΤΕΙ δεν υπάρχει. Δεν απαντάει ποτέ. Έχει ξεκινήσει ΕΔΕ, τους έχω στείλει σε πειθαρχική διαδικασία και έχει ενεργοποιηθεί και ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Όσον αφορά δε, το νόμο είναι το μόνο Ανώτατο Ίδρυμα από τα τριάντα τρία, το οποίο όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει σε διαδικασίες για την ανάδειξη, αλλά δεν έχουν πάρει ένα τηλέφωνο, μια επιστολή για να κάνουν την Επιτροπή, η οποία θα διαχειριστεί τις εξετάσεις. Δεν υπάρχει άλλο ίδρυμα. Υπάρχουν ιδρύματα, τα οποία διαφωνούν, υπάρχουν ιδρύματα τα οποία καταθέτουν τις απόψεις τους όμως έχουν προχωρήσει στις διαδικασίες. Εδώ, αυτό το ΤΕΙ δεν υπάρχει. Η χρηματοδότησή του δεν υπολείπεται συγκριτικά με τα υπόλοιπα ΤΕΙ. Οι ποιοτικοί δείκτες, όμως, έχουν τεράστια προβλήματα.

Επειδή, αναφέρθηκε προηγουμένως ο κ. Ευθυμίου για το συγκεκριμένο τμήμα, πρέπει να σας πω ότι οι φοιτητές, οι οποίοι δήλωσαν να πάρουν σύγγραμμα είναι το 1/3 από αυτούς που δηλώνει το ίδιο το ΤΕΙ, ενώ στο σύνολό τους τα τμήματα δήλωσαν το 1/3 των φοιτητών απ’ αυτούς που δηλώνει το ίδιο το ΤΕΙ ως πραγματικούς φοιτητές, οι οποίοι παίρνουν τα συγγράμματά τους.

Είδα ότι μπαίνουν ζητήματα και από Βουλευτές και από δημάρχους. Θεωρώ ότι όλοι μας δεν έχουμε ευθύνη να υποστηρίξουμε την ύπαρξη ενός Ιδρύματος επειδή είναι στον τόπο μας. Έχουμε, όμως, μια αγωνία ότι ένα Ίδρυμα λειτουργεί σοβαρά προς όφελος των παιδιών που σπουδάζουν. Λείπει ο κ. Ευθυμίου που έθεσε το θέμα. Σας το θέτω και εσάς κυρία Παπανδρέου που το θέσατε. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Τι κάνουμε, κύρια Υπουργέ;

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Και ο Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης έχει ενεργοποιηθεί και το πειθαρχικό εξελίσσεται. Από εκεί και πέρα είναι θέμα εισαγγελέα.

Πρέπει να σας πω, όμως, ότι δεν απαντούν. Δεν έχω δει ποτέ τέτοια συμπεριφορά διοίκησης, η οποία έχει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο ίδρυμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: