Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΘΗΠΟ









        ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
            ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ                                                
                     Γραφείο Τύπου

Ταχ. Δ/νση: Κύπρου 3
Ταχ.Κώδικας: 32 200
Τηλ: 2262 -3-50607
Fax:     2262-0- 27628
Site: www.thiva.gr
Θήβα  12/5/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εξαιρετικά θετικά σχόλια για την εκδήλωση του ΚΕ.ΘΗ.ΠΟ για την Αρχαία Θήβα

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Μαΐου η ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Θηβαϊκού Πολιτισμού σε συνεργασία με το Δήμο Θηβαίων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της ΔΗ.Κ.Ε.Θ. στη Θήβα, με θέμα Αρχαία Θήβα: Πτυχές της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας της”.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος, ο  Δήμαρχος Θηβαίων κ. Νικολάου Σπυρίδων, εκ μέρους του Κέντρου Θηβαϊκού Πολιτισμού  ο κ. Δελγελένης Απόστολος και εκ μέρους του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αναστασίου Γεώργιος. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Διακόπουλος Αλέξης.

Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή τις παρουσιάσεις των εισηγητών και εντυπωσιάστηκαν από την υψηλού επιπέδου επιστημονική τους κατάρτιση. Ο διδάκτορας Προϊστορικής Αρχαιολογίας και Αρχαιολόγος του Μουσείου Θηβών κ. Ιωάννης Φάπας,  μίλησε για τους ιδρυτικούς μύθους της Θήβας και τον αρχαιολογικό πλούτο των Μυκηναϊκών και πρώιμων ιστορικών της χρόνων ενώ η Διδάκτορας Κλασικής Αρχαιολογίας και Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας κα Χαραμή Αλεξάνδρα παρουσίασε την Αρχαία Θήβα μέσα από φωτογραφίες των εκθεμάτων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας, που θα ανοίξει σύντομα τις

πύλες του, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να δει για πρώτη φορά το εσωτερικό του νέου Μουσείου. Ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. κ. Μπουραζέλης δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση ωστόσο αντ' αυτού εισηγήθηκε ο μεταπτυχιακός φοιτητής του κ. Ανδριόπουλος Στέλιος, ο οποίος μίλησε για τα Αρχαία Ιερά της Βοιωτίας.

Τα βιογραφικά των εισηγητών επιστημόνων ανέγνωσε ο κ. Χρήστου Χρήστος, μέλος του ΚΕ.ΘΗ.ΠΟ.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το αγαλματίδιο με παράσταση του μυθολογικού ιδρυτή της Θήβας Κάδμου να παλεύει με το δράκο, από τον εμπνευστή του και συμπολίτη μας δημοτικό σύμβουλο κ. Γρηγόρη Παπαβασιλείου, που κέρδισε τα θετικότερα σχόλια. Στη συνέχεια προβλήθηκε σχετικό βίντεο γύρω από τους μύθους για την ίδρυση της Αρχαίας Θήβας, που περιελάμβανε εξαιρετικά πλάνα από την Θήβα στη σημερινή της μορφή με τους αρχαιολογικούς της χώρους και τα αξιοθέατα αλλά και όλη τη διαδικασία κατασκευής του αγαλματιδίου.

Ακολούθησε η βράβευση του Προέδρου της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών και διδάκτορα Νεότερης Ιστορίας κ. Κόλλια Νικόλαου για την προσφορά του στην πνευματική ανάπτυξη του τόπου, την πολυετή δράση του στην Εταιρεία και το πλούσιο συγγραφικό του έργο, που αποτελεί σημαντικό εφαλτήριο και παρακαταθήκη για κάθε είδους αναζήτηση, έρευνα και επιμόρφωση. Την βράβευση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου.

Ο κ. Δήμαρχος στον χαιρετισμό του που προηγήθηκε, συνεχάρη το Κέντρο Θηβαϊκού Πολιτισμού για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης τονίζοντας ότι ο Δήμος επιθυμεί την αγαστή συνεργασία προκειμένου από κοινού να αναδειχθεί η πόλη, σε συνεργασία και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Όπως είπε χαρακτηριστικά :

“Η ένδοξη ιστορία της Θήβας δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν επισκέπτη. Στην ανάδειξη των  μνημείων μας, πρέπει να συμβάλλουμε όλοι, κράτος,αυτοδιοίκηση, αρχαιολογία, πολιτιστικοί φορείς, όλοι. Οι προοπτικές της Θήβας είναι μεγάλες, αλλά απαιτούνται ορισμένες κινήσεις που θα την κάνουν πιο εύκολα προσβάσιμη. Η αξιοποίηση των υπαρχόντων μνημείων και φυσικά με ναυαρχίδα το

Αρχαιολογικό μας Μουσείο, πιστεύω θα δώσουν στη Θήβα ένα σημαντικό πλεονέκτημα και θα τη μετατρέψουν σε έναν τουριστικό προορισμό υψηλού επιπέδου για όλη τη διάρκεια του έτους”. 

Δείτε φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://fotoarxeiothivas.blogspot.gr/2015/05/blog-post_13.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: