Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Από τον κ. Μουλκιώτη Γεώργιο

Με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ζητείται η άμεση στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας των μαθητών των Εσπερινών Λυκείων.                                                                                                         Όπως είναι γνωστό, στα Εσπερινά Λύκεια εγγράφονται και φοιτούν μαθητές με ιδιαίτερες βιοποριστικές συνθήκες, εργαζόμενοι και με ποικίλη ηλικιακή ταυτότητα. Το δυναμικό των Εσπερινών Λυκείων είναι μαθητές που καθημερινά «παλεύουν» μέσα σε αντίξοες επαγγελματικές και οικογενειακές συνθήκες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να επιβιώσουν. Παράλληλα επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Δε διαθέτουν, όπως είναι φυσικό, τον απαιτούμενο χρόνο για μελέτη και αδυνατούν, στην πλειονότητά τους, να καταφύγουν σε ιδιωτικά φροντιστήρια, για οικονομικούς λόγους.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι, οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων έχουν συμπληρώσει, αρχές Δεκέμβρη, τις  δηλώσεις προτιμήσεων τους σε σχολές και τμήματα προτού να υπάρξουν οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις του ν. 4777/2021 που μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες εισαγωγής των μαθητών των Εσπερινών Λυκείων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. 

Υπογραμμίζεται επίσης ότι, σε ένα δημοκρατικό κράτος, η διασφάλιση της δυνατότητας για κοινωνική κινητικότητα, μέσω της δημόσιας εκπαίδευσης, αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, αποτελώντας αυτονόητο μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης.

Κατόπιν αυτών, ζητείται από την αρμόδια Υπουργό να προβεί στις αναγκαίες ρυθμίσεις ώστε να εξαιρεθούν από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων, να τροποποιήσει νομοθετικά τις σχετικές διατάξεις και να επαναφέρει την πρόβλεψη για διαφορετική ύλη, διαφορετικά θέματα και εξετάσεις για τους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων. Τέλος, να προχωρήσει σε αύξηση του ποσοστού εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για  τους  υποψηφίους από Εσπερινά Λύκεια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: