Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Οριζόντια διαδικασία κατά της Ελλάδας για τον Ασωπό!

Σ.Δήμας:«Δεν υπάρχει σχεδιασμός για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων στον Ασωπό»


Απουσία κατάλληλου σχεδιασμού για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων στον ποταμό Ασωπό διαπιστώνει ο κοινοτικός επίτροπος Σ. Δήμας μετά την επεξεργασία των στοιχείων που στάλθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορούν στις έρευνες που διενήργησαν στην περιοχή το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το ΙΓΜΕ.
Οι δύο έρευνες καταγράφουν υψηλές συγκεντρώσεις καρκινογόνων ουσιών, μολονότι το ΥΠΕΧΩΔΕ υποστηρίζει ότι το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο δεν εντοπίζεται πλέον στα επιφανειακά νερά του Ασωπού αλλά στον υδροφόρο ορίζοντα.
Μάλιστα, ο κ. Δήμας αναφερόμενος σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη, υποστηρίζει πως η Επιτροπή έχει κινήσει κατά της Ελλάδας «οριζόντια διαδικασία επί παραβάσει για την παράλειψή της να θεσπίσει και να εφαρμόσει κατάλληλη νομοθεσία για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας».
Για την εφαρμογή της οδηγίας-πλαίσιο για τα ύδατα, ο επίτροπος υπογραμμίζει πως η Επιτροπή δεν είναι ικανοποιημένη με την καθυστέρηση στην κατάρτιση προγραμμάτων για την παρακολούθηση της κατάστασης των υδάτων (επιφανειακά και υπόγεια ύδατα) στην Ελλάδα, όπως απαιτείται από το άρθρο 8 της οδηγίας-πλαίσιο για τα ύδατα (οδηγία 2000/60/ΕΚ)» και δηλώνει ότι δεν έχει ακόμη υποβληθεί η έκθεση που όφειλε να έχει διαβιβάσει η Ελλάδα τον Μάρτιο του 2007.
Ως εκ τούτου, τον Ιούνιο του 2008 η Επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει όσον αφορά στη συμμόρφωση με τα άρθρα 8 και 15, παράγραφος 2 της οδηγίας. Επιπλέον, τα κράτη-μέλη καλούνται να θεσπίσουν σχέδια διαχείρισης των ποτάμιων λεκανών απορροής μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: