Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

«Περιβάλλον και Πολιτισμός»


Εκδήλωση στο αρχαιολογικό Μουσείο Σχηματαρίου

Το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο της πολιτικής του για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς εφαρμόζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πρόγραμμα «Περιβάλλον και Πολιτισμός». Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι δύο:
* Πρώτον, να καταδειχθεί η στενή σχέση πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος
* Δεύτερον, να αναμιχθούν άμεσα και ενεργά οι πολίτες στην προστασία τόσο της Φύσης όσο και του Πολιτισμού. Να γίνει αυτό δική τους υπόθεση…
Η στενή σχέση Φύσης και Πολιτισμού ίσως μοιάζει «προφανής», αλλά δεν έχει συνειδητοποιηθεί πλήρως: Διαχρονικά τα έργα τέχνης έχουν ως πηγή έμπνευσης το φυσικό περιβάλλον. Ακόμα περισσότερο, η αισθητική κάθε τόπου είναι βαθιά επηρεασμένη από το περιβάλλον: το φως, η εναλλαγή εικόνων, οι γραμμές του ορίζοντα, οι όγκοι των φυσικών μεγεθών, τα χρώματα της φύσης, η αναζήτηση ή η υπέρβαση της Αρμονίας. Όλα αυτά καθορίζουν την αισθητική και ηθική τυπολογία ενός Πολιτισμού. Τέλος, η προστασία του περιβάλλοντος συνδέεται άμεσα με την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου, αφού οι αρχαιολογικοί χώροι των πόλεων ταυτίζονται πλέον με τους χώρους πρασίνου. Και τα έργα ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων είναι συχνά μείζονες παρεμβάσεις ανάπλασης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης των αστικών κέντρων.
Έτσι, το Υπουργείο Πολιτισμού οργανώνει μια γιορτή ανοικτών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, μια γιορτή φυσικής και πολιτισμικής άνοιξης. Κεντρικό θέμα του εορτασμού για το 2009, «Το Δέντρο της Ζωής σε 4 εποχές» με τους συμβολισμούς που απορρέουν από τη μορφή και απεικόνισή του στην τέχνη, από την Προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα. Όπως ακριβώς συνέβη και πέρσι, όταν το πρόγραμμα αυτό εφαρμόστηκε πιλοτικά. Τώρα πια θεσμοθετείται…
Το Σάββατο 2 Μαϊου, στις 11 π.μ. ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Αντώνης Σαμαράς, θα κηρύξει την έναρξη των εκδηλώσεων «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2009» μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου, εκεί όπου διασώζεται σήμερα αλώβητο ένα τμήμα του αττικού τοπίου
Ο εορτασμός πλαισιώνεται από ποικίλες εκδηλώσεις, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε 50 αρχαιολογικούς χώρους και 73 μουσεία και μνημεία της επικράτειας. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Μαϊου για το ευρύ κοινό, καθώς και τη Δευτέρα 4 και την Τρίτη 5 Μαΐου για τα σχολεία. Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και στα δημόσια μουσεία όπου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.
Στους συμμετέχοντες θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό. Επιπλέον, φέτος έχει γίνει ειδική πρόβλεψη και για τους ξένους επισκέπτες, με την έκδοση φυλλαδίου στην αγγλική γλώσσα.
Τέλος, το πρόγραμμα «Περιβάλλον και Πολιτισμός» φέρνει πιο κοντά τις περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού με τους τοπικούς φορείς και με την κοινωνία πολιτών.
Κι αυτή είναι η διπλή συνέργια του προγράμματος: Περιβάλλον και Πολιτισμός μαζί. Και Πολιτεία με τους Πολίτες μαζί.
Αναδεικνύουμε τα «προφανή» και θεσμοθετούμε μια γιορτή περιβάλλοντος και πολιτισμού.
Στο πλαίσιο του τετραήμερου εορτασμού θα πραγματοποιηθούν ποικίλες εκδηλώσεις, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της επικράτειας κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους . Η είσοδος του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα δημόσια μουσεία θα είναι ελεύθερη. Στους επισκέπτες θα διανέμεται δωρεάν ενημερωτικό έντυπο υλικό.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στους υπεύθυνους των εκδηλώσεων στα τηλέφωνα επικοινωνίας κάθε φορέα, όπως αναφέρονται στον αναλυτικό κατάλογο των χώρων και των μουσείων, όπου θα φιλοξενηθούν οι εκδηλώσεις.
Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Αρχαιολογικό Μουσείο Σχηματαρίου, Θ΄ ΕΠΚΑ, κα Αλ. Χαραμή

Δεν υπάρχουν σχόλια: